Ζάχαρη. Πολύ γλυκιά, επικίνδυνα εθιστική, αναπάντεχα τοξική
Στον σημερινό κόσμο των επεξεργασμένων τροφών και της ετικέτας, είναι εύκολο να υπερβείτε αυτό το όριο. Είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθούμε την ποσότητα της ζάχαρης που τρώμε. Η ζάχαρη δεν προσφέρει πραγματικά οφέλη, αλλά μάλλον απειλεί την υγεία και την ακεραιότητα ολόκληρου του σώματός σας.
Η American Heart Association αναγνωρίζει μια ξεχωριστή διαφορά μεταξύ δύο διαφορετικών τύπων ζάχαρης:
- τα φυσικά σάκχαρα και
- προστιθέμενα σάκχαρα.
Τα φυσικά σάκχαρα είναι ακριβώς αυτά – φυσικά. Εμφανίζονται σε πολλούς τύπους τροφίμων και δίνουν μια ακαταμάχητη φυσική γεύση. Είναι επίσης υπεύθυνα για την ελαφριά γλυκιά γεύση στο αγελαδινό γάλα. Τα πρόσθετα σάκχαρα, από την άλλη πλευρά, απέχουν πολύ από το φυσικό – αυτά είναι τα σάκχαρα που πραγματικά πρέπει να είστε προσεκτικοί.
Οι συνηθέστερες μορφές προστιθέμενης ζάχαρης είναι τα λευκά και τα καφέ σάκχαρα. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται επιλογές όπως σόδες, δημητριακά, κατεψυγμένα γεύματα, μπισκότα κλπ.
Ζάχαρη: Η νέα κοκαΐνη
Στην πραγματικότητα, σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 2 έως 19 ετών, το 16% της ημερήσιας θερμιδικής τους πρόσληψης προέρχεται από προστιθέμενα σάκχαρα. Η μείωση της ζάχαρης μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη όσο πιστεύετε. Το 2013, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα που εξέταζε τις εξαιρετικά εθιστικές ιδιότητες της ζάχαρης.
Σε μια άλλη μελέτη, η ζάχαρη διαπιστώθηκε ότι είναι ακόμη πιο ισχυρή εξάρτηση από την κοκαΐνη. Η επιστήμη αποκαλύπτει ότι η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης επίσης απευαισθητοποιεί τους υποδοχείς, καθιστώντας τους εξαρτημένους να χρειάζονται όλο και περισσότερη ζάχαρη.
Όταν ο άνθρωπος καταναλώνει ζάχαρη, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ένα κύμα οπιοειδών και ντοπαμίνης, ίδιες με την χρήσης ναρκωτικών. Είναι η ζάχαρη πραγματικά εθιστική; Οι μελέτες δείχνουν σίγουρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η τιμή που πληρώνει το σώμα σας
Σχεδόν το 20% όλων των παιδιών στην Αμερική θεωρούνται σήμερα παχύσαρκοι, αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το 36% των Αμερικανών ενηλίκων έχει λάβει την ίδια διάγνωση. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης συμπίπτει επίσης με την ύπουλη επισήμανση και την απόκρυψη των σακχάρων στα προϊόντα.
Μία μελέτη διαπίστωσε ότι εάν η ποσότητα της πρόσθετης ζάχαρης, περιοριζόταν μόνο κατά 1% ετησίως, θα μπορούσαμε να αναμένουμε μείωση της παχυσαρκίας κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες και η επίπτωση του διαβήτη τύπου 2 κατά 21,7 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα πάνω από 20 χρόνια, αποφεύγοντας περίπου 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.
Παγκρέας
Μέχρι τώρα όλοι έχουν ακούσει για την επιδημία του διαβήτη, το 2016 πάνω από 29 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν την ασθένεια, αλλά πολλοί δεν ξέρουν πραγματικά τι είναι. Κάθε φορά που ένα άτομο καταναλώνει ζάχαρη, το πάγκρεας του ανταποκρίνεται με την παραγωγή ινσουλίνης για να το μετατρέψει σε ενέργεια.
Σε ένα άτομο με διαβήτη, το πάγκρεας δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη μετατροπή της ζάχαρης σε μια χρήσιμη μορφή ενέργειας, οπότε το σώμα μεταβολίζει ασυνήθιστα επίπεδα επικίνδυνων σακχάρων στο αίμα. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει επειδή ένα άτομο τρώει τόσο υψηλές ποσότητες ζάχαρης, και το σώμα σταματά να ανταποκρίνεται κατάλληλα στην παραγωγή της ινσουλίνης – αυτό είναι γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη ή προ-διαβήτη, μια ασθένεια που επηρεάζει 1 στους 3 ενήλικες.
Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα είναι διαβητικοί, εκ των οποίων περίπου οι 300.000 δεν το γνωρίζουν
Το ποσοστό αυτό έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ εάν προστεθεί σε αυτούς και το ποσοστό των ατόμων με προ-διαβήτη, τότε πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού, άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο.
Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνει ένα άτομο, τόσο το πάγκρεας κουράζετε και αυτή η μακροχρόνια φθορά συχνά οδηγεί στο γήρας του παγκρέατος γρηγορότερα από ότι θα έπρεπε. Αυτή η συνεχής κατάχρηση μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις.
Καρδιά
Υπό το πρίσμα των όλων και αυξανομένων προβλημάτων υγείας και τη πιθανότητας να συσχετίζονται με την πρόσληψη ζάχαρης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρότεινε το 2015, ότι τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά θα πρέπει να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης σε λιγότερο από 5% ή μόνο 6 κουταλάκια του γλυκού.
Σύμφωνα με την American Heart Association, οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν περίπου 22 κουταλιές της σούπας πρόσθετα σάκχαρα την ημέρα – ή σχεδόν το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους. Και ενώ πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις γνωρίζουν ότι πρέπει να αποστασιοποιηθούν από την υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, η ζάχαρη παρέμεινε αφανής.
Ένα ιατρικό περιοδικό προέτρεψε ότι “ενώ τα φυσικά σάκχαρα με τη μορφή ολόκληρων τροφών όπως ο καρπός δεν προκαλούν ανησυχίες, επιδημιολογικά και πειραματικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι ένα πρόβλημα.
Εγκέφαλος
Οι σημαντικές λειτουργίες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως η γνώση, η μνήμη και η ικανότητα εκμάθησης, είναι εξαιρετικά στενά συνδεδεμένες με τα επίπεδα σακχάρου στον εγκέφαλο. Επειδή ο εγκέφαλος βασίζεται στη γλυκόζη (η χρήσιμη μορφή ζάχαρης που βοηθά στην παραγωγή ινσουλίνης) για καύσιμα, είναι απαραίτητο να έχουμε αυτό το συστατικό στο σώμα μας.
Αλλά τι γίνεται όταν υπάρχει υπερβολική ζάχαρη; Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπερβολικές ποσότητες γλυκόζης στο σώμα θα μπορούσαν να συνδεθούν με την εξασθένιση της μνήμης και γνωστικές ανεπάρκειες. Και οι δυο τύποι του έχει συνδεθεί με την απώλεια της εγκεφαλικής ύλης και κυριολεκτικά, προκαλεί τη συρρίκνωση του εγκεφάλου.
Ο διαβήτης τύπου 2 έχει επίσης δείξει και την ικανότητα να αυξάνει τη γήρανση του εγκεφάλου και μπορεί πραγματικά να προκαλέσει άνοια.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, κατά τα 5 έτη που προηγήθηκαν της εμφάνισης της άνοιας, συνεχώς έχουν υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο.
Παχυσαρκία, η αρχή του κακού
Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και το στρες είναι οι πλέον προφανείς λόγοι για την ραγδαία αύξηση του Σακχαρώδη διαβήτη και στη χώρα μας.
Σε μια φράση: «σύγχρονος τρόπος ζωής», καθιστική ζωή σε συνδυασμό με κακή διατροφή βάζουν τις βάσεις, από την παιδική ηλικία ακόμη, για την ανάπτυξη διαβήτη στα ενήλικα άτομα.
Μείωση της πρόσληψης ζάχαρης
Προτιμήστε τα λαχανικά και τα φρούτα, που είναι σίγουρα στην ασφαλέστερη πλευρά. Πρώτον, επειδή η ζάχαρη είναι φυσική και δεύτερον, επειδή αυτά τα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα υγιεινών λιπών και ινών που βοηθούν το σώμα να έχει καλύτερο μεταβολισμό. Αποφύγετε όσο μπορείτε τις επεξεργασμένες τροφές και διαβάστε τις ετικέτες.
Φυσικά, η ζάχαρη έχει πολλά διαφορετικά ψευδώνυμα, οπότε η εξοικείωση αυτών θα είναι χρήσιμη. Οι γευστικοί σας κάλυκες μπορεί να αντιδράσουν στην αρχή (θυμηθείτε, η ζάχαρη είναι εθιστική), αλλά το σώμα σας θα προσαρμοστεί – και θα σας πει ευχαριστώ.
Μείνε υγιής!
Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.