Μωρά-Παιδιά, Υγεια

Βότανα και θηλασμός

natural health βότανα θηλασμός μαμά βρέφος μητρικός μάραθο γαϊδουράγκαθο σκόρδο βασιλικός γλυκόριζα σέννα

Μαμά, σε βλέπουμε! Παρέχεις κάθε λεπτό της ημέρας το καλύτερο για την οικογένειά σας. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τις πληροφορίες που θες, υπάρχει περίπτωση να μπερδευτείς περισσότερο στο τέλος.

Είσαι μια superwoman. Φροντίζεις την οικογένειά σου όσο καλύτερα μπορείς αλλά δυστυχώς αφήνεις τον εαυτό σου κάπως παραμελημένο. Όσες από εσάς είσαστε μαμάδες, θα με καταλάβετε καλά.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα βότανα και τον μητρικό θηλασμό.

Με την ενσωμάτωση των βοτάνων στο καθημερινό σας πρόγραμμα ευεξίας, μπορείτε να στηρίξετε τον εαυτό σας στο ταξίδι της μητρότητας. Υπάρχουν βότανα για να προετοιμάσουν τη μήτρα για τον τοκετό, την περιστασιακή ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή την υποστήριξη στην περίοδο της γαλουχίας και στην παραγωγή  γάλακτος.

Θα αναφέρουμε κάποια βότανα εδώ, αλλά θυμηθείτε δεν είναι όλα τα βότανα κατάλληλα για όλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί τον ιατρό σας για να μάθετε ποια είναι τα κατάλληλα για εσάς.

Η κατάλληλη χρήση βοτάνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αυτή που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και φροντίδα. Οι βοτανολόγοι έχουν καταρτίσει μια λίστα με βότανα που τρέφουν και υποστηρίζουν.

Όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα που παίρνουμε, μερικά από τα συστατικά των βοτάνων απεκκρίνονται στο μητρικό γάλα και κατά συνέπεια απορροφούνται από το μωρό. Μερικά από τα βότανα περιέχουν συστατικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για τη μητέρα ή το μωρό.

Οι ποσότητες αυτών των βοτάνων που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα είναι απίθανο να σας ανησυχούν. Είναι κυρίως οι μεγαλύτερες ποσότητες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια βότανα και θα βρείτε και έναν πλήρες κατάλογο από την ομάδα μητρικού θηλασμού και μητρότητας.

Μάραθο

Το μάραθο είναι ένα γλυκό, αρωματικό βότανο. Παρόλο τις γνωστές γαστρονομικές και φαρμακευτικές του χρήσεις κατά την διάρκεια του θηλασμού συγκαταλέγεται στα υψηλού κινδύνου βότανα.

Γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο βοηθά για την αύξηση της χαμηλής παραγωγής  γάλακτος. Είναι ένα τυπικό συστατικό που βρίσκεται στο εμπόριο για μαμάδες που θηλάζουν. Το γαϊδουράγκαθο πιστεύεται ότι είναι ασφαλής εφ ‘όσον το παίρνετε στις συνιστώμενες δόσεις.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα παραδοσιακό βότανο που προσθέτει γεύση στα τρόφιμα και αντιμετωπίζει διάφορα θέματα υγείας. Συχνά λαμβάνεται για πεπτικά προβλήματα, αλλά σε ορισμένα μέρη του κόσμου, το τζίντζερ πιστεύεται ότι βοηθά τις μητέρες να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος.

Η φρέσκια ρίζα τζίντζερ είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας και δεν είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβές για τις μητέρες ή τα μωρά όταν χρησιμοποιείται με μέτρο.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα από τα αγαπημένα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε συνταγές σε όλο τον κόσμο. Σε όλη την ιστορία, το σκόρδο έχει πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ιδιαίτερης γεύσης για τρόφιμα, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής και φαρμάκων. Το σκόρδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία και θεωρείται μια ασφαλής και υγιεινή προσθήκη στη διατροφή κατά την διάρκεια του θηλασμού.

Πιστεύεται ότι συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Ορισμένα μωρά φαίνεται τους αρέσει η γεύση του σκόρδου, αλλά σε άλλα μπορεί να μην το ανέχονται.

Βασιλικός

Σε μορφή αιθέριου ελαίου, πιθανή ορμονική επίδραση λόγω της μεγάλη συμπύκνωσης του.

Σέννα

Περιέχει γονοτοξική ανθρακινόνες που εκκρίνονται στο μητρικό γάλα

Ρίζα γλυκόριζας

Πιθανή τοξικότητα στο βρέφος.

Χαμομήλι

Ένα από τα πιο πιστά φυτά στη βοτανοθεραπεία σήμερα, το χαμομήλι έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει τα πάντα, από την ηρεμία και τη χαλάρωση έως την υγιή πέψη. Οι ηρεμιστικές του ιδιότητες τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό, βοηθούν στο στομάχι, στα περιστασιακά αέρια και φουσκώματα και στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία της ναυτίας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Λεβάντα

Αντισπασμωδικές, ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες.

Συνήθως χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό. Είναι σημαντικό να μην εφαρμόζεται στο στήθος για να αποφευχθεί η κατάποση από το βρέφος. Κατά την τελευταία ενημέρωση, δεν βρέθηκαν δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με την απέκκριση στο μητρικό γάλα. Δεδομένης της έλλειψης τοξικότητας, η μέτρια κατανάλωση λεβάντας σε έγχυση κατά τη διάρκεια της γαλουχίας παρουσιάζει μικρό ή καθόλου κίνδυνο.

Βότανα και θηλασμός

Τα βότανα χρόνια τώρα, μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ σε αρκετά προβλήματα υγεία. Η σωστή ενημέρωση πρίν την χρήση τους, θα σας προσφέρουν τα μέγιστα ανεξαρτήτως  της φυσική σας κατάστασης.

Ενημερωθείτε σωστα!

‘Εχετε απορίες; Η ομάδα της Natural Health θα χαρεί να σας βοηθήσει.


Μερικά άρθρα που μπορείτε να απολαύσετε με την ανάγνωση:

Diffuser – Οι ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων

Αιθέρια έλαια και μωρά

 


Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ