DIY, Συνταγές

Βάμμα Εχινάκειας (Echinacea) για εποχιακή ευεξία

ένα πολύτιμο φάρμακο για κάθε φορά που το χρειάζεστε.

 

Ένα από τα φάρμακα που προσπαθώ πάντα να έχω στη διάθεσή μου καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι το βάμμα Echinacea. Είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα καλύτερα φυτικά φάρμακα για την ανοσολογική υποστήριξη τόσο για εσάς αλλά και για την οικογένεια σας.

Στην αγορά θα βρείτε αρκετά βάμματα αλλά είναι κάπως ακριβά αν σκεφτείτε ότι θα το παίρνετε 2-3 φορές την ημέρα κατά τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος ή των συμπτωμάτων της γρίπης.

Αν είναι μόνο για εσάς τότε ένα μπουκάλι σας φτάνει αλλά αν είναι για όλη σας την οικογένεια, δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα!  Φτιάξτε το δικό σας βάμμα και αποθηκεύστε το σε δροσερό σκοτεινό μέρος και μπορεί να διαρκέσει για ΧΡΟΝΙΑ.

Θα είναι ένα πολύτιμο φάρμακο για κάθε φορά που το χρειάζεστε.

 

Πώς να κάνετε βάμμα Echinacea στο σπίτι

Είναι πραγματικά εύκολο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι:

  • Ένα αποστειρωμένο γυάλινο βάζο του ½ λίτρου με βιδωτό καπάκι
  • Το 1/3 του βάζου κομμένης αποξηραμένης echinacea purpurea ή ρίζας echinacea angustifolia
  • 250ml βότκα

Εάν θέλετε να κάνετε ένα σούπερ βάμμα

Μοιράστε στο 1/3 του βάζου το μισό με αποξηραμένη echinacea purpurea -πορφυρή εχινάκεια και το άλλο μισό με echinacea angustifolia – εχινάκεια η στενόφυλλη.

Αντί για βότκα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οινόπνευμα, αγνό τσίπουρο 40% σε οινόπνευμα, ρούμι  ή άλλο καθαρό απόσταγμα φρούτων ή δημητριακών.

 

Πώς να προετοιμάσετε το βάμμα Echinacea

  1. Προσθέστε το βότανο στο βάζο και ρίξτε τη βότκα. Θέλετε να ρίξετε αρκετή βότκα για να καλύψετε τα βότανα και λίγο περισσότερο.  Κλείστε το καπάκι και ανακατέψτε καλά.
  2. Φυλάξτε το βάζο σε δροσερό σκοτεινό μέρος για 4-6 εβδομάδες. Θα χρειαστεί να το κουνάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  3. Μετά τις τέσσερις έως έξι εβδομάδες στραγγίξτε με μια αποστειρωμένη γάζα ή ύφασμα και το αφήνετε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να τυλίξετε το τουλουπάνι γύρω από τα βότανα και να στραγγίξετε όλο το υγρό.
  4. Πετάξτε τα χρησιμοποιημένα βότανα.
  5. Σουρώστε αν χρειαστεί.

Τώρα έχετε ένα βάμμα Echinacea.

Τοποθετήστε το βάμμα σε αποστειρωμένα σκούρα γυάλινα μπουκάλια με σταγονόμετρο και γράψτε το είδος και την ημερομηνία.

Διάρκεια

Με τουλάχιστον 25 % περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θα διαρκέσει για πάντα.  Κρατήστε το στο γραφείο σας για χρήση όταν νιώσετε τις πρώτες ενοχλήσεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες για τις εποχιακές ταλαιπωρίες!

Δοσολογία για το βάμμα εχινάκειας

Παιδιά 4-8 ετών

7 σταγόνες βάμματος σε λίγο ζεστό νερό ή χυμό πορτοκάλι,  κάθε 8 ώρες

Παιδιά 8-12 ετών

10 σταγόνες βάμματος σε λίγο ζεστό νερό ή χυμό πορτοκάλι,  κάθε 8 ώρες

Ενήλικες

20 σταγόνες βάμματος σε λίγο ζεστό νερό ή χυμό πορτοκάλι,  κάθε 8 ώρες

Γαργάρες για τον πονόλαιμο

Για τον πονόλαιμο κάντε γαργάρες με αφέψημα εχινάκειας 3 φορές την ημέρα και συνδυάστε με βιταμίνη C, πρόπολη και ψευδάργυρο. (1)

 

 

Γιατί η Echinacea είναι τόσο καλή για την εποχιακή ευεξία;

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση μεταξύ των βοτανολόγων όπου πάνω από τους μισούς υποστηρίζουν οτι η εχινάκεια είναι αποτελεσματική. Μερικοί λένε ότι το purpurea λειτουργεί καλύτερα για τη γρίπη, ενώ άλλοι θα υποστηρίζουν ότι το angustifolia είναι καλύτερο. Η Εχινάκεια χρησιμοποιείται κυρίως για την τόνωση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από κλινικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, φαίνεται πως η χρήση της Εχινάκειας έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι η κύρια “άμυνα” του οργανισμού έναντι παθογόνων σωματιδίων που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα. Πλούσιο σε πολυσακχαρίδες που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. (2)

Ειδικότερα, η Echinacea διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια και τους δίνει ώθηση. Στη συνέχεια εντοπίζουν τις φλεγμονές στο σώμα και επιτίθενται για να “καταβροχθίσουν” τους εισβολείς.(3)

Η Echinacea είναι ιδιαίτερα καλή για την καταπολέμηση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, του κοινού κρυολογήματος και των διαφόρων μορφών της γρίπης.(4)

Όταν παίρνετε εχινάκεια, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο για να επιτρέψετε στο σώμα σας να εστιάσει στον εντοπισμό και την εξάλειψη της ασθένειας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα συμπτώματά σας θα μειωθούν και ταυτόχρονα θα μειωθεί και η χρονική διάρκεια ανάρρωσης.

 

Ασφάλεια & προφυλάξεις

H εχινάκεια θεωρείται από τα ασφαλέστερα βότανα, αρκεί να λαμβάνεται σωστά. Σύμφωνα με έρευνες, δεν είναι τοξική, ενώ οι παρενέργειες που μπορεί να έχει σχετίζονται, ως επί το πλείστον με ήπιες στομαχικές διαταραχές. Οι πολύ μεγάλες δόσεις εχινάκειας μπορεί να προκαλέσουν ναυτίες και ζάλη. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα με ατοπία ή αλλεργία σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων. Ωστόσο η εχινάκεια δρα επικουρικά, ενώ δεν αντικαθιστά άλλες ιατρικές και φαρμακευτικές θεραπείες. Αν στη διάρκεια της λήψης της τα συμπτώματα επιμείνουν ή χειροτερεύσουν, θα πρέπει να ζητηθεί ιατρική συμβουλή. H χρήση της σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για την ασφάλεια της λήψης της στις παραπάνω περιπτώσεις. (5)

Κάποια επιπλέον άρθρα απο το blog μας που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς! Θεραπείες για τον πονόλαιμο. (κλικ)

Κορωνοϊός (κλικ)

Κάνετε τα δικά σας βάμματα; Ποια είναι αυτά;


Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

Ευκολία παρασκεής
Πολύ εύκολο 100%

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ