Υγεια

Αιθέρια έλαια και βακτηρίδια

δημοφιλή θεραπευτικές ιδιότητες λεβάντα μαύρο πιπέρι tea tree μέντα λιβάνι πορτοκάλι λεμόνι

 

Εάν θα μπορούσατε να πάρετε την υποστήριξη που χρειάζεστε για την καταπολέμηση των βακτηριδίων από έναν φυσικό πόρο, θα λέγατε όχι;

Τα φάρμακα εξαλείφουν το πρόβλημα, αλλά είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ένα ακόμα. Μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις ορμόνες, το ενδοκρινικό σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου και πολλά άλλα. Φυσικά, είναι σημαντικό να εκπαιδευτείτε πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε ουσία, φυσική ή συνθετική, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η φυσική προσέγγιση σας ωφελεί περισσότερο, ειδικά μακροπρόθεσμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neuropharmacology ανέφερε ότι η χρήση συνθετικών προϊόντων, προκάλεσε προβλήματα στην λειτουργικότητα του εγκεφάλου και συγκεκριμένα ότι «βλάπτει τη γνωστική λειτουργία». (1)

Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά μπορούν να κάνουν τα βακτηριακά στελέχη ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, και ότι οι συνθετικές μορφές αντιβιοτικών συνήθως σκοτώνουν τα καλά βακτήρια που βρίσκονται στο σώμα μας.

Πολλά αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των βακτηριδίων, επειδή η λοίμωξη που προσπαθούν να πολεμήσουν γίνεται ανθεκτική στο φάρμακο λόγω της ευρείας χρήσης της. Τα απολυμαντικά χειρός είναι το τέλειο παράδειγμα αυτής της αντιβακτηριακής υπερβολικής δόσης.

Αντιβακτηριακά Αιθέρια Έλαια

Τα αιθέρια έλαια είναι εδώ και αιώνες γνωστά για τις χρήσεις του.

Υπάρχουν τοιχογραφίες στα σπήλαια του Lascaux της Γαλλίας από το 18.000 πΧ, στον ελλαδικό χώρο από μία νωπογραφία του 16ου αι. π.Χ. που παριστά ιέρεια της Σαντορίνης να “λιβανίζει” με θυμιατό. Οι Αιγύπτιοι τουλάχιστον από το 4.500 π.Χ. , ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.), κατά την εποχή των αλχημιστών και πολλές άλλες αναφορές.

Έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψουν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, ιούς και μύκητες. Τελικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αντιβακτηριακά αιθέρια έλαια μπορούν να καταστρέψουν αποτελεσματικά τα βακτηρίδια χωρίς να είναι ανθεκτικά σε αυτά, καθιστώντας ως τους μεγάλους αντιβακτηριακούς και αντιμικροβιακούς πόρους.

Αιθέριο έλαιο κανέλας

Η κανέλα είναι ένα πολύ γνωστό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, παρόλα αυτά στην αρχαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί τόσο για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, όσο και για την διατήρηση κάποιων τροφίμων.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Σύγχρονης Οδοντιατρικής Πρακτικής αναφέρουν την αποτελεσματικότητα του ελαίου κανέλλας ενάντια στο planktonic E. faecalis. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο κανέλας εξάλειψε την βακτηριακή ανάπτυξη μετά από 7 έως 14 ημέρες, καθιστώντας τη φυσική επιλογή.

Οι επιδράσεις της κανέλας στην υγεία μας, φαίνεται να είναι ευεργετικές. Έχει βρεθεί, ότι η κανέλα έχει αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Σε πολλές μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλει στην αναστολή ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων συμπεριλαμβανομένων των Helicobacter pylori, Candida καθώς και στην σαλμονέλωση. (2)

Αιθέριο έλαιο θυμαριού

Διεξήχθησαν μελέτες στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Τεννεσί για να εκτιμηθεί η επίδρασή του στα βακτηρίδια που βρέθηκαν στο γάλα και στη σαλμονέλα. Όπως με το αιθέριο έλαιο κανέλας, έτσι και με το θυμάρι με την αναγνώριση GRAS (γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή) τοποθετήθηκαν στα αντιβακτηριδιακά.

 • χρησιμοποιείται κατά της ουλίτιδας, της τερηδόνας και της οδοντικής πλάκας
 • στα μικρά παιδιά χορηγείται για την καταπολέμηση των σκουληκιών
 • γαργάρες με αφέψημα θυμαριού κατά του πονόλαιμου και του έντονου βήχα
 • μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κοκίτη και το άσθμα
 • για τις λοιμώξεις των πνευμόνων
 • σκοτώνει τα μικρόβια καθώς η θυμόλη και η βορνεόλη που περιέχει του δίνουν αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες
 • ως κατάπλασμα καταπραΰνει από τον κνησμό
 • χρησιμοποιείται εξωτερικά σαν λοσιόν για μολυσμένα τραύματα
 • βοηθά στις αναπνευστικές και πεπτικές λοιμώξεις
 • βοηθά στη λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα
 • βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Αιθέριο έλαιο ρίγανης

Είναι γεγονός ότι η βακτηριακή αντοχή στα συνήθη αντιβιοτικά έχει γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα στη βιομηχανία της υγείας. Αυτό έδωσε περισσότερη προσοχή στα φυτά ως πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση των κακών βακτηριδίων.

Το ριγανέλαιο, λένε οι ειδικοί, είναι ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο, ικανό να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες, βακτήρια και ιούς πάσης φύσεως.

Αποτελεί από μόνο του ισχυρό αντιβιοτικό και μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, της προστατίτιδα και της ουρολοίμωξης στις γυναίκες που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία τους καλοκαιρινούς μήνες αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βοτανολόγος Αλκης Γρηγοριάδης.

Έρευνες δείχνουν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του ζαχάρου, ενώ σε πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ το ριγανέλαιο έδειξε πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του αίματος

Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

Το τεϊόδεντρο είναι μια καταπληκτική εναλλακτική λύση στην καταπολέμηση των βακτηρίων τοπικά. Έρευνες από την Ινδία έδειξαν ότι το έλαιο του tea tree ήταν αποτελεσματικό έναντι των λοιμώξεων από E. coli και Staph infections όταν συνδυάστηκε με ευκάλυπτο.

Οι μελέτες αποκάλυψαν ότι μετά την εφαρμογή, υπήρχε άμεσο αποτέλεσμα εντός 24 ωρών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αρχική κυτταρική ανταπόκριση τη στιγμή της χρήσης, αλλά τα έλαια φαίνεται να συνεχίζουν να εργάζονται μέσα στο σώμα, καθιστώντας τα μια σωστή επιλογή ως αντιμικροβιακά.

Το tea tree oil δεν συνίσταται για χρήση από το στόμα, καθώς γίνεται τοξικό! Η κατάποσή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως σύγχυση ή αταξία (έλλειψη συντονισμού μυών). Αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν προϊόντα από  αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου χωρίς να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου η εφαρμογή του έχει προκαλέσει δερματικό ερεθισμό ή δερματίτιδα εξ επαφής (3).

Γενικά, το τεϊόδεντρο θεωρείται ίσως το πιο δυνατό αντιμικροβιακό που θα μπορούσαμε να βρούμε στη φύση. Ανακαλύψτε τις ιδιότητές του και αντιμετωπίστε τους ανεπιθύμητους μύκητες!

Συνιστώ να αναμιγνύετε αυτά τα έλαια σε συνδυασμό με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι  ή  και λάδι καρύδας, εφαρμόζοντας τοπικά στην πάσχουσα περιοχή. Μπορείτε ακόμη και να συνδυάσετε μια σταγόνα ριγανέλαιου, κανέλας και θυμάρι με μέλι και να το πάρετε ως τονωτικό, αν και πάντα σας προτείνω να ενημερώνεστε για όλα τα έλαια πριν την κατάποση τους, ειδικά αν είσαστε υπό ιατρική παρακολούθηση ή είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζεται ότι τα έλαια βοηθούν στην «επένδυση» του εντέρου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύντομες περιόδους εσωτερικά και για περισσότερο χρονικό διάστημα εξωτερικά. Ενημερωθείτε σωστά!

Κριτήριο για την επιλογή των αιθέριων ελαίων είναι η ποιότητα και όχι η τιμή!

Ενισχυμένη αντιβακτηριακή συνταγή για κατάποση

Συστατικά:

Από 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο

Και ½ φλιτζάνι νερό

Οδηγίες:

Ανακατέψτε όλα τα έλαια μαζί και πίνετε.

Προφύλαξη: Πρέπει να καταναλώνεται μόνο εάν έχει εγκριθεί από το γιατρό σας και μέσα από κατάλληλη ενημέρωση. Είναι σημαντικό να είστε σίγουροι ότι τα έλαια που χρησιμοποιείτε είναι καθαρά και έχουν εγκριθεί για κατάποση, καθώς πολλά λάδια έχουν αναμειχθεί με άλλα συστατικά. Πάντα διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα.

Σούπερ αντιβακτηριακή συνταγή για τοπική χρήση

Συστατικά:

Από 1 σταγόνα λάδι

Και 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας

Οδηγίες:

Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε ένα μικρό μπολ ή στην παλάμη του χεριού σας.

Εφαρμόστε στην κοιλιά ή απευθείας στην μολυσμένη περιοχή δύο φορές την ημέρα.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο ερεθισμό, διακόψτε αμέσως τη χρήση του.


Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.