Υγεια

Τοξικές ουσίες που κρύβονται στα προϊόντα καθαρισμού

Τοξικές ουσίες που κρύβονται στα προϊόντα καθαρισμού.

Ποιος δεν θέλει ένα σπίτι καθαρό και μυρωδάτο;  Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι πολλά από αυτά τα απορρυπαντικά με τις όμορφες ετικέτες και τα ωραία αρώματα είναι στην πραγματικότητα φορτωμένα με τοξικές ουσίες που μπορούν να συμβάλουν σε χρόνια προβλήματα υγείας.

Μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας καθώς τα αναπνέουμε κατά τον καθαρισμό και ακόμα και μετά καθώς παραμένουν στον αέρα. Στην πραγματικότητα, επειδή περνάμε σχεδόν το 90% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος κατατάσσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στο εσωτερικό του σπιτιού ως έναν από τους 5 πρώτους περιβαλλοντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες απορροφούνται μέσω του δέρματος κατά την διάρκεια του καθαρισμού. Θυμηθείτε, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και απορροφά ό,τι βάζετε σε αυτό, στέλνοντας τυχόν τοξικές χημικές ουσίες κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματός, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το τοξικό φορτίο.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσω το πρόβλημα με τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού και πώς θα τις αντικαταστήσετε με ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, ώστε το σπίτι σας να είναι καθαρό και ελεύθερο από επιβαρυντικές ουσίες!

Η βρώμικη αλήθεια για τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού.

Σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος, επιτρέπει στους κατασκευαστές καθαριστικών προϊόντων να χρησιμοποιούν σχεδόν οποιοδήποτε συστατικό επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένων γνωστών καρκινογόνων ουσιών που μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη του εμβρύου και των βρεφών. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις δεν επανεξετάζουν την ασφάλεια των προϊόντων πριν από την πώληση. Επί του παρόντος, 80.000 χημικές ουσίες καταχωρούνται για χρήση παγκοσμίως και κάθε χρόνο περίπου 1.700 προστίθενται σε αυτόν τον κατάλογο με ελάχιστες ή και καθόλου δοκιμές.

Επιπλέον, αν προσπαθήσετε να διαβάσετε τις ετικέτες των περισσότερων προϊόντων καθαρισμού, θα βρείτε τη λίστα των συστατικών τους, ατελής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες που παρασκευάζουν προϊόντα καθαρισμού δεν αναγράφουν όλα τα συστατικά στη συσκευασία τους. Μετα απο έλεγχο απο τις αρμοδίες υπηρεσίες,  διαπίστωσε ότι από τις 1.000 ετικέτες προϊόντων καθαρισμού που μελετούσαν, το 48% ανέφερε τρία ή λιγότερα συστατικά στην ετικέτα.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν συχνά προειδοποιήσεις για αντιδράσεις που μπορεί να συμβούν, όπως εγκαύματα στο δέρμα ή πονοκεφάλους από τις αναθυμιάσεις.  Ωστόσο, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους από αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες είναι η καταστροφή που προκαλούν μέσω της τακτικής έκθεσης. Η συνεχή επαφή με τα τοξικά μπορεί να ατονήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να βλάψει τους ιστούς και έχει συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες, άσθμα, καρκίνο, αναπαραγωγικές διαταραχές, διαταραχές ορμονών και νευροτοξικότητα. Δεν πρέπει λοιπόν να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, καθώς η χρήση των βιομηχανοποιημένων οικιακών καθαριστικών έχει αυξηθεί, αυξάνετε και η συχνότητα εμφάνισης αυτών των χρόνιων προβλημάτων υγείας.

 

Ορισμένα τοξικά συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε.

Αν και η ανάγνωση των (συχνά ατελών) ετικετών στα προϊόντα καθαρισμού δεν θα εξασφαλίσει το 100% την αποφυγή των τοξινών,  μπορεί να είναι ομως πραγματικά χρήσιμη για την αποφυγή των χειρότερων.

Ακολουθεί μια λίστα με ορισμένες βασικές ουσίες που πρέπει να αποφύγετε, και προϊόντα όπου βρίσκονται συνήθως καθώς και προτάσεις για ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.

 

Parabens

Αυτή η τοξική χημική ουσία είναι ένας από τους κορυφαίους “παραβάτες” τόσο στα οικιακά καθαριστικά όσο και στα καλλυντικά προϊόντα. Οποιοδήποτε προϊόν οικιακής χρήσης που ισχυρίζεται ότι είναι αντιμυκητιάκο ή αντιμικροβιακό (συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού, καθαριστικό γενικής χρήσεως, καθαριστικό γυαλιού, καθαριστικό μπάνιου κλπ) πιθανότατα περιέχει πάραμπεν, που αναφέρονται ως methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben και benzylparaben.

Κίνδυνοι: Τα Parabens μιμούνται τα οιστρογόνα στο σώμα και μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση των οιστρογόνων. Ως αποτέλεσμα, προκαλούν διαταραχές των ορμονών, προβλήματα αναπαραγωγής και έχουν συνδεθεί με ορμονικούς καρκίνους συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν νευροτοξικότητα και ερεθισμό του δέρματος.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental  Health  Perspectives από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα parabens μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού και μάλιστα σε χαμηλότερες  δόσεις απ’ ότι θεωρούνταν μέχρι σήμερα.

Εναλλακτική λύση: Αποφύγετε τη χρήση όλων των προϊόντων με «αντιμυκητιακούς» ή «αντιμικροβιακούς» ισχυρισμούς και πάντα στοχεύετε σε βιολογικά, φυσικά προϊόντα. Τα σπιτικά καθαριστικά είναι σχεδόν πάντα η καλύτερη επιλογή, επειδή ξέρετε ακριβώς τι περιέχουν. Παρακάτω εχω συμπεριλάβει μια συνταγή DIY, καθαριστικό γενικής χρήσης που μπορεί να αντικαταστήσει πολλά από τα προϊόντα που περιέχουν paraben*.

Triclosan

Τα triclosan και triclocarban χρησιμοποιούνται ως αντιμικροβιακοί παράγοντες σε προϊόντα καθαρισμού. Το Triclosan χρησιμοποιείται ειδικά σε απορρυπαντικά υγρών πλυντηρίων πιάτων και σαπούνια χειρός με τίτλο “αντιβακτηριακά”, καθώς και οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα, αποσμητικά και καλλυντικά.

Κίνδυνοι: Το Triclosan, το οποίο ταξινομείται ως φυτοφάρμακο, είναι ένας αντιβακτηριακός παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα. Μπορεί να επηρεάσει το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού σας, το οποίο παράγει ορμόνες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό, τη σεξουαλική λειτουργία, την αναπαραγωγή, τον ύπνο και τη διάθεση. Είναι επίσης ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια.

Εναλλακτική λύση: Αποφύγετε τα σαπούνια με «αντιβακτηριακή» ετικέτα και επιλέξτε τα απολυμαντικά χειρός με βάση το οινόπνευμα χωρίς triclosan. Ακομα καλύτερα, απλώς χρησιμοποιήστε παραδοσιακό, φυσικό σαπούνι.

Φθαλικές ενώσεις

Οι φθαλικές ενώσεις είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε συνθετικά αρώματα. Αυτά τα αρώματα είναι σε όλα, από απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων και υγρό πιάτων, αποσμητικά χώρου ακόμα και σε χαρτί υγείας.

Κίνδυνοι: Η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις συνδέεται με την πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια και αποτελεί παράγοντας κινδύνου για μεταγενέστερο καρκίνο του μαστού. Οι φθαλικές ενώσεις διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο επηρεάζει τις περισσότερες κύριες λειτουργίες του σώματος σας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της λειτουργίας των ιστών, του ύπνου και της διάθεσης και πολλών άλλων λειτουργιών.

Εναλλακτική λύση: Ένας τρόπος αποφυγής των φθαλικών ενώσεων είναι η επιλογή όλων των φυσικών και αρωματικών προϊόντων. Αποφύγετε τα αποσμητικά χώρου εντελώς, και αντ ‘αυτού χρησιμοποιήστε ένα διαχυτή με οργανικά αιθέρια έλαια για να αρωματίσετε τον χώρο σας.

Υδροξείδιο του νατρίου

Το υδροξείδιο του νατρίου βρίσκεται σε καθαριστικά φούρνου και καθαριστικά αποστράγγισης.

Κίνδυνοι: Το υδροξείδιο του νατρίου είναι εξαιρετικά τοξικό λόγω της διαβρωτικής φύσης του. Μπορεί να κάψει τα μάτια και το δέρμα σας, μπορεί να προκαλέσει έναν μακροχρόνιο πονόλαιμο αν το αναπνεύσετε.

Εναλλακτική λύση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πάστα σόδα ψησίματος (απλά ανακατεύετε τη σόδα ψησίματος με νερό) για να καθαρίσετε το φούρνο σας. Για να ξεκολλήσετε τις αποχετεύσεις σας, απλά ρίξτε ένα φλιτζάνι σόδα ψησίματος και ένα φλιτζάνι ξύδι στην αποχέτευσή σας, καλύψτε και αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το κάλυμμα και ρίξτε ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και το ειδικό εργαλείο του υδραυλικού για σκληρότερες εργασίες.

Αμμωνία

Η αμμωνία βρίσκεται σε πολλά προϊόντα καθαρισμού, όπως καθαριστικά παραθύρων, καθαριστικά μπάνιου και κεριά δαπέδων.

Κίνδυνοι: Η αμμωνία χρησιμοποιείται στην παραγωγή άλλων χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του κυανίου! Οι αναθυμιάσεις από τα καθαριστικά με αμμωνία μπορούν να προκαλέσουν βήχα, συριγμό, δύσπνοια, λαρυγγίτιδα, πονοκεφάλους, πυρετό, ναυτία, έμετο, άσθμα, αυξημένους παλμούς και υψηλή αρτηριακή πίεση. Άτομα με άσθμα έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από επιπλοκές που σχετίζονται με χρήση αμμωνίας.

Εναλλακτική λύση: Βιολογικά προϊόντα από αξιόπιστες εταιρείες ή οικιακές συσκευές με ατμό. Πιστέψτε το ή όχι, η βότκα δίνει στα παράθυρα μια υπέροχη λάμψη.

 

Ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου ή “QUOTES”

Τα QUATS βρίσκονται στα περισσότερα μαλακτικά ρούχων και “αντιβακτηριακά” προϊόντα καθαρισμού.

Κίνδυνοι: Τα QUATS συμβάλλουν στο πρόβλημα της ανθεκτικότητας των βακτηριδίων, επειδή έχουν αντιμικροβιακό αποτέλεσμα όπως το triclosan. Είναι επίσης ερεθιστικό τόσο στο δέρμα όσο και στον αναπνευστικό σωλήνα.

Εναλλακτική λύση: Το λευκό ξύδι που προστίθεται στον κύκλο ξεβγάλματος απαλυμαίνει τα ρούχα ή προτιμήστε τα βιολογικά φυσικά προϊόντα.

 

Χλώριο

Το οικιακό λευκαντικό είναι κατασκευασμένο από υποχλωριώδες νάτριο, ένα χημικό με βάση το χλώριο. Πολύ επικίνδυνο ιδίως αν το αναμείξετε με αμμωνία ή άλλα προϊόντα καθαρισμού. Το συναντάμε συχνά σε πισίνες, στο πόσιμο νερό, σε μερικά οικιακά καθαριστικά, σε λευκαντικά πλυντηρίων κλπ.

Κίνδυνοι: Το χλώριο μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την υγεία του θυρεοειδούς επειδή είναι μέρος της οικογένειας αλογόνων, η οποία περιλαμβάνει επίσης το ιώδιο, το βρώμιο και το φθόριο. Το ιώδιο είναι ένα από τα δύο βασικά δομικά στοιχεία της ορμόνης του θυρεοειδούς και όταν εκτίθεται σε υπερβολικά μεγάλο χλώριο, το σώμα σας μπορεί πραγματικά να το απορροφήσει στη θέση του ιωδίου επειδή τα δύο είναι παρόμοια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε Hashimoto, υποθυρεοειδισμό, και άλλες μορφές δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.

Η έκθεση στο χλώριο μπορεί επίσης να προκαλέσει βήχα, συριγμό, φτάρνισμα ή ακόμα και πνευμονία, καθώς ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζάλη, θολή όραση, ναυτία, εμετό, φουσκάλες του δέρματος και ερεθισμό.

Υγιέστερη εναλλακτική λύση: Για τον καθαρισμό, δοκιμάστε τη σόδα μαγειρικής και για το πλυντήριο ρούχων το ξίδι. Για να αποφύγετε το χλώριο στο νερό της βρύσης, εγκαταστήστε φίλτρα στους νεροχύτες και τις κεφαλές ντους.

PERC ή αλλιώς Tetrachloroethylene, ή Περιχλωραιθυλένιο, ή Τετραχλωραιθυλένιο

Το PERC είναι ο κύριος διαλύτης στο διάλυμα στεγνού καθαρισμού. Βρίσκεται επίσης σε πολλά οικιακά προϊόντα καθαρισμού, όπως καθαριστικά ξύλου, καθαριστικά χαλιών κλπ

Κίνδυνοι:  Το τετραχλωροαιθένιο, απετέλεσε το πρώτο χημικό που χαρακτηρίστηκε ως καρκινογόνο από την επιτροπή ασφαλείας καταναλωτικών προϊόντων . Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπερχλωραιθυλενίου μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα και ακόμη και να προκαλέσει απώλεια αισθήσεων ή θάνατο.  Άλλες παρενέργειες της έκθεσης στο PERC περιλαμβάνουν σοβαρή δύσπνοια, εφίδρωση, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, ζάλη, υπνηλία, σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία και το βάδισμα. Εάν είστε έγκυος, η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να βλάψει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Εναλλακτική λύση: Προτιμήστε ένα καθαριστικό με βάση το νερό για τον καθαρισμό των ρούχων αντί για ένα χημικό καθαριστικό. Για σκληρότερους λεκέδες στα υφάσματα, χρησιμοποιήστε ένα φυσικό σαπούνι και προ-επεξεργαστείτε την λερωμένη περιοχή πριν από το πλύσιμο. Μερικοί λεκέδες είναι προτιμότεροι από τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με αυτή την τοξική χημική ουσία, οπότε ελέγξτε αν στο στεγνό καθάρισμα χρησιμοποιούν PERC.

 

* DIY προϊόντα καθαρισμού χωρίς τοξίνη

Παρόλο που ίσως να φοβηθείτε από την ιδέα να φτιάξετε τα δικά σας προϊόντα καθαρισμού, είναι πραγματικά όμως ένας πολύ απλός τρόπος να μειώσετε την έκθεση σας στις τοξίνες αλλά και να εξοικονομήσετε χρήματα! Δημιουργώντας τα δικά σας προϊόντα καθαρισμού, θα ξέρετε ακριβώς ποια συστατικά είναι σε αυτά και ότι είναι απόλυτα ασφαλή για εσάς, την οικογένειά σας και τα κατοικίδια ζώα σας!

Εδώ είναι μια απίστευτα απλή συνταγή για ένα καθαριστικό γενικής.

Συστατικά:

2 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό

½ φλιτζάνι αλκοολούχο ποτό

1 κουταλάκι της σούπας υγρό σαπούνι Καστίλλης

10 σταγόνες αιθέριων ελαίων (όπως λεμόνι, τσαγιού ή μέντα, thieves)

Οδηγίες:

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά μαζί σε μια φιάλη. Ανακινήστε καλά πριν χρησιμοποιήσετε.