Υγεια

Τα καλύτερα αλεύρια χωρίς γλουτένη

τύπος αλεύρι αμυγδάλου φαγόπυρο σόργου αμάρανθο τεφ teff αραρούτι ρύζι ριζιού βρώμη καλαμποκιού ρεβίθι καρύδα ταπιόκα μανιόκα κύπερος αυτοάνοσα

Αλεύρι ονομάζουμε το προϊόν που προκύπτει από την άλεση των σπόρων των  δημητριακών αλλά κι άλλων αμυλούχων σπόρων. Το αλεύρι αποτελεί το κύριο συστατικό του ψωμιού, των αρτοσκευασμάτων και της αρτοποιίας γενικότερα, άρα είναι και η βάση της διατροφής μας σύμφωνα με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

Τα περισσότερα προϊόντα παρασκευάζονται από άσπρο ή αλεύρι σίτου τα οποία όμως είναι επικίνδυνα για άτομα με κοιλιοκάκη, ή για όσους έχουν ευαισθησία στην γλουτένη ή για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη για άλλους λόγους.

Ευτυχώς, στην αγορά υπάρχουν διάφορα αλεύρια χωρίς γλουτένη, με διαφορετική γεύση, υφή και θρεπτική σύνθεση.

Εδώ είναι τα καλύτερα άλευρα χωρίς γλουτένη

Αλεύρι αμυγδάλου

Το αλεύρι αμυγδάλου είναι ένα από τα πιο κοινά άλευρα χωρίς γλουτένη. Είναι φτιαγμένο από αλεσμένα αμύγδαλα και η φλούδα έχει αφαιρεθεί. Ένα φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου περιέχει περίπου 90 αμύγδαλα. Χρησιμοποιείται συνήθως στις συνταγές όπου χρειάζεται ψήσιμο και μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για τα ψωμιά σας.

Μπορεί τυπικά να αντικατασταθεί σε αναλογία 1 : 1 στη θέση κανονικού άλευρου ή σίτου. Εάν ψήνετε με αυτό το είδος άλευρου, χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον αυγό. Σημειώστε ότι το χτύπημα θα είναι παχύτερο και το τελικό σας προϊόν πιο πυκνό.

Το αλεύρι αμυγδάλου περιέχει πολλά μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε και μονοακόρεστου λίπους. Για όσους παρακολουθούν τον γλυκαιμικό δείκτη, το αλεύρι αμυγδάλου είναι υψηλό σε πρωτεΐνη, χαμηλό σε υδατάνθρακες και σάκχαρα.(1)

Ωστόσο, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά αυξάνει τον αριθμό θερμίδων του –  προσοχή!

Ενώ τα αμύγδαλα και όλα τα καρύδια είναι εκ φύσεως χωρίς γλουτένη, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να διαβάσετε τη συσκευασία για να επιβεβαιώσετε ότι το αλεύρι είναι απαλλαγμένο από γλουτένη.

Περίληψη

Το αλεύρι αμυγδάλου είναι μια θρεπτική λύση για αντικατάσταση από αλεύρια που περιέχουν γλουτένη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές.

Αλεύρι από φαγόπυρο

Το Φαγόπυρο (Fagopyrum esculentum / Φαγόπυρο το Εδώδιμον) ή αλλιώς μαυροσίταρο (1) είναι ένα φυτό που καλλιεργείται για τους σπόρους του, που μοιάζουν με αυτούς τον σιτηρών. Δεν σχετίζεται με το σιτάρι, αλλά είναι συγγενές με το ραβέντι και το λάπαθο. Μάλιστα, θεωρείται ως “ψευδοδημητριακό”, αφού οι σπόροι του καταναλώνονται και είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, ιδίως σε σύνθετους υδατάνθρακες.

Το αλεύρι του φαγόπυρου παρέχει μια πλούσια, γήινη γεύση και είναι καλό για το ψήσιμο των ψωμιών και ζύμης. Λόγω της έλλειψης γλουτένης, τείνει να είναι εύθρυπτη. Για να παράγει ένα ποιοτικό προϊόν, μπορεί να συνδυαστεί με άλλα άλευρα χωρίς γλουτένη όπως το αλεύρι καφέ ρυζιού. Περιέχει μια ποικιλία Β-βιταμινών και είναι πλούσια σε μέταλλα σίδηρο, φολικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και φυτικές ίνες και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη αλλά διαβάστε καλά την ετικέτα γιατί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ή της μεταφοράς, να μην πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και να περιέχει ίχνη γλουτένης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ψάξει στην ετικέτα  για πιστοποίηση χωρίς γλουτένη για να είστε ασφαλείς. (1)

Περίληψη

Το αλεύρι του φαγόπυρου είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.

Αλεύρι σόργου

Το αλεύρι σόργου είναι φτιαγμένο από δημητριακά που έχουν αναπτυχθεί για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Θεωρείται ότι από τα σιτηρά, κατέχει την πέμπτη πιο σημαντική θέση στον κόσμο (1).  Έχει ένα ανοιχτόχρωμο χρώμα και υφή, καθώς και μια ήπια, γλυκιά γεύση. Θεωρείται βαρύ ή πυκνό αλεύρι, συχνά αναμειγνύεται με άλλα άλευρα χωρίς γλουτένη ή χρησιμοποιείται σε συνταγές που απαιτούν μικρές ποσότητες άλευρου.

Ο κόκκος σόργου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης. Περιέχει επίσης αφθονία σε σίδηρο, καθώς και αντιοξειδωτικά που σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή. (2 , 3)

Το αλεύρι σόργου μπορεί να μολυνθεί με γλουτένη κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Αναζητήστε την πιστοποιημένη ετικέτα χωρίς γλουτένη.

Περίληψη

Η έρευνα δείχνει ότι το αλεύρι σόργου περιέχει θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Αλεύρι Αμαράνθου

Όπως το φαγόπυρο, ο αμάρανθος θεωρείται ως “ψευδοδημητριακό”. Είναι μια ομάδα περισσότερων από 60 κόκκων που κάποτε θεωρούνταν βασικό φαγητό στους πολιτισμούς Inca, Maya και Aztec. Το αλεύρι αμάρανθου έχει μια γήινη γεύση καρυδιού και τείνει να πάρει τη γεύση άλλων συστατικών. Μπορεί να αντικαταστήσει το 25% του αλεύρου σιταριού αλλά πρέπει να συνδυαστεί με άλλα αλεύρια κατά το ψήσιμο. Η καλύτερη χρήση αυτού του τύπου είναι για την παρασκευή τορτίγιας, κρούστας πίτας και ψωμί.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά μαγγάνιο (1), μαγνήσιο, φώσφορο (2), σίδηρο και σελήνιο. Επίσης έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε ασβέστιο από το γάλα όπως και κάλιο και βιταμίνες Α και C.
Περιέχει τοκοτριενόλες (μορφή βιταμίνης Ε και λινολεικό οξύ, θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία των οστών και τη σύνθεση του DNA (3).

Εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις ετικέτες. Ο αμάρανθος που επεξεργάζεται στις ίδιες εγκαταστάσεις με το σιτάρι μπορεί να περιέχει ίχνη γλουτένης.

Περίληψη

Το αλεύρι από αμάρανθο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που παίζουν ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, την υγεία των οστών και τη σύνθεση του DNA.

teff

αλέυρι teff

 Άλευρο Teff (Τεφ)

Το Teff (πόα η αβησσυνιακή) είναι ο μικρότερος κόκκος του κόσμου και είναι 1/100 μεγέθους ενός πυρήνα σιταριού. Το βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα, όπως  λευκό, κόκκινο ή σκούρο καφέ. Τα ανοιχτά χρώματα έχουν μια πιο ήπια γεύση, ενώ οι πιο σκούρες αποχρώσεις είναι πιο γήινοι.

Το αλεύρι Teff χρησιμοποιείται για τρόφιμα όπως τηγανίτες, δημητριακά, ψωμιά και σνακ. Μπορεί να αντικαταστήσει το 25-50% αλεύρι σίτου ή γενικής χρήσης. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε αθλητές αντοχής καθώς προσφέρει αργή απελευθέρωση ενέργειας, αποτελεί αγαπημένη τροφή χολιγουντιανών διασημοτήτων και είναι γνώριμο σε άτομα που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη.

Το αλεύρι Teff έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γεγονός που προάγει την αίσθηση της πληρότητας, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, να μειώσει την όρεξη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους (1, 2). Επιπλέον, περιέχει περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο σιτάρι και είναι το μόνο αρχαίο σιτάρι που περιέχει βιταμίνη C.

Όπως και με κάθε σιτάρι, για να διασφαλίσετε ότι το αλεύρι σας είναι 100% χωρίς γλουτένη, εξετάστε πού υποβλήθηκε σε επεξεργασία.

Περίληψη

Το Teff είναι ο μικρότερος κόκκος στον κόσμο. Παρ ‘όλα αυτά, το αλεύρι του είναι θυσαυρός!

Αλεύρι αραρούτι

Παράγετε από ένα τροπικό φυτό που είναι γνωστό ως Maranta arundinacea. Είναι ένα ευπροσάρμοστο αλεύρι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε διάφανες σάλτσες, μαρμελάδες και γλάσα λόγο των πηκτικών του ιδιοτήτων. Συνδυάστε το με αλεύρι αμυγδάλου, καρύδας ή ταπιόκας για συνταγές ψωμιού και επιδόρπια.

Αν θέλετε ένα τραγανό προϊόν, χρησιμοποιήστε το μόνος του.

Αυτό το αλεύρι αραρούτι είναι πλούσιο σε κάλιο, Β-βιταμίνες και σίδηρο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να διεγείρει τα ανοσοποιητικά κύτταρα και να ενισχύσει την ανοσολογική λειτουργία (1).

Αναλογίες

2 κ.γ. : 1 κ.σ. corn flour

1 κ.γ. : 1 κ.σ. αλεύρι

Περίληψη

Αυτό το αλεύρι με βάση το άμυλο μπορεί να είναι καλό πηκτικό ή να αναμιχθεί με άλλα άλευρα για τη δημιουργία προϊόντων αρτοποιίας.

Αλεύρι ρυζιού

Το ρυζάλευρο  είναι μια μορφή άλευρου που παρασκευάζονται από το αλεσμένο ρύζι και είναι διαφορετικό από το άμυλο του ρυζιού. Μπορεί να γίνει είτε από το άσπρο ρύζι είτε από το καστανό ρύζι . Θεωρείται αλεύρι ολικής αλέσεως και περιέχει το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Χρησιμοποιείται ως πηκτικό στις σάλτσες  ακόμα και για πανάρισμα σε ψάρια ή κοτόπουλα. Το καστανό αλεύρι ρυζιού χρησιμοποιείται συχνά για τη παρασκευή ζυμαρικών και μπορεί να συνδυαστεί με άλλα άλευρα χωρίς γλουτένη για συνταγές ψωμιού, μπισκότων και κέικ.

Αυτό το αλεύρι είναι υψηλό σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να μειώσουν το σωματικό βάρος. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες Β, μαγνήσιο και μαγγάνιο, καθώς και ενώσεις του φυτού που ονομάζονται lignans. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι οι lignans βοηθούν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Για να διασφαλίσετε ότι το αλεύρι σας είναι 100% χωρίς γλουτένη, εξετάστε πού υποβλήθηκε σε επεξεργασία.

Περίληψη

Το αλεύρι που παρασκευάζεται από καφέ ρύζι προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, να μειώσει το σωματικό βάρος και να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις.

αλεύρι βρώμης

Αλεύρι βρώμης

Το αλεύρι βρώμης παρασκευάζεται με άλεση βρώμης ολικής. Παρέχει στα αρτοσκευάσματα περισσότερη γεύση από ό, τι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έχει ως αποτέλεσμα μια ζαχαρωμένη, εύθρυπτη υφή.

Η βρώμη περιέχει βήτα-γλυκάνη, η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της  “κακής” LDL χοληστερόλης, καθώς και τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα (1). Είναι επίσης πλούσιο σε άλλα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, μαγνήσιο, φώσφορο, Β-βιταμίνες και αντιοξειδωτική ομάδα avenanthramides.

Η βρώμη και το αλεύρι βρώμης ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται και έχουν υποστεί επεξεργασία ενδέχεται να έχουν γλουτένη. Αν δεν μπορείτε να φάτε γλουτένη, φροντίστε να αναζητήσετε προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί χωρίς γλουτένη.

Περίληψη

Η βρώμη εκ φύσεως δεν περιέχει γλουτένη, αλλά μια βασική πρωτεΐνη της, η αβενίνη, εμφανίζει κάποια ομολογία (παρεμφερή δομή αλλά με μικρότερα ποσοστά προλίνης) με τη γλουτένη.   Το αλεύρι βρώμης παρέχει διαλυτές ίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σημειώστε ότι μπορεί να μολυνθεί με γλουτένη.

Αλεύρι καλαμποκιού

Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και μια καλή πηγή των καροτενοειδών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτές οι φυτικές ενώσεις λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και μπορούν να ωφελήσουν την υγεία των ματιών μειώνοντας τον  εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και μειώνοντας τον κίνδυνο καταρράκτη (1).

Το αλέυρι καλαμποκιού έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, θειαμίνη, μαγγάνιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικό σελήνιο. Είναι αλεύρι χαμηλών πρωτεϊνών, οι ζύμες του δεν έχουν καθόλου ελαστικότητα και δίνουν βαριά προϊόντα αλλά πολύ γευστικά. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παρασκευή παιδικών τροφών εξαιτίας της περιορισμένης παρουσίας γλουτένης.

Περίληψη

Το καλαμπόκι εκ φύσεως δεν περιέχει γλουτένη αλλά μπορεί να μολυνθεί πολύ εύκολα.  Προσοχή στην ετικέτα του είδους. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Αλεύρι ρεβιθιού

Τα ρεβίθια είναι μέρος της οικογένειας των οσπρίων. Το αλεύρι ρεβιθιού είναι φτιαγμένο από ξηρά ρεβίθια και είναι επίσης γνωστό ως αλεύρι garbanzo και besan. Τα ρεβιθιά έχουν μια κοκκώδη υφή και είναι δημοφιλή στη Μέση Ανατολή και στην ινδική κουζίνα. Το αλεύρι ρεβιθιού είναι κατάλληλο για  φαλαφέλ, χούμους κλπ.

Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες συνεργάζονται για την επιβράδυνση της πέψης, την προώθηση της πληρότητας και τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Το αλεύρι ρεβιθιού είναι επίσης υψηλό στα ανόργανα άλατα μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία συμβάλλουν θετικά στην τόνωση της υγείας της καρδιάς (1).

Μπορεί να περιέχει γλουτένη ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του.  Προσοχή στην ετικέτα.

Περίληψη

Το αλεύρι από ρεβίθι προσφέρει φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις.

Αλεύρι καρύδας

Το αλεύρι καρύδας παρασκευάζεται από την αποξηραμένη καρύδα και προσφέρει μια ήπια γεύση καρύδας. Η ελαφριά υφή της, της αποδίδει παρόμοια αποτελέσματα με το κανονικό αλεύρι και είναι καλό για επιδόρπια και ψήσιμο ψωμιού. Σημειώστε ότι το αλεύρι καρύδας απορροφά πολύ περισσότερο νερό από το κανονικό αλεύρι ή το αμύγδαλο.

Έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, καθιστώντας το ιδανικό για τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά και για διαβητικούς. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν τη πέψη, στη ρύθμιση του σακχάρου αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης. Ακόμα έχει την ικανότητα να δίνει το αίσθημα της πληρότητας μειώνοντας την πείνα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η περιεκτικότητά του σε ίνες μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Περιέχει βιταμίνη C, σίδηρο, βιταμίνη Β1, μαγγάνιο και ασβέστιο. (1).

Το αλεύρι καρύδας είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και στη γλουτένη.

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργείται και έχει υποστεί επεξεργασία ενδέχεται να έχει γλουτένη, οπότε φροντίστε να εξετάσετε πού παράχθηκε το αλεύρι σας.

Περίληψη

Γεμάτο με ίνες και υγιή κορεσμένα λιπαρά, το αλεύρι καρύδας είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν τροφικές αλλεργίες.

Αλεύρι ταπιόκας

Το αλεύρι ταπιόκας παρασκευάζεται από τη ρίζα Μανιόκ της Νότιας Αμερικής. Αυτό το αλεύρι χρησιμοποιείται σε πίτες αλλά και ως πηκτικό σε σούπες και σάλτσες καθώς δεν έχει μια ξεκάθαρη γεύση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα άλευρα χωρίς γλουτένη σε συνταγές ψωμιού.

Εκτός από τους υδατάνθρακες, το αλεύρι ταπιόκας παρέχει λίγη θρεπτική αξία με τη μορφή ινών, πρωτεϊνών ή μικροθρεπτικών συστατικών. Στην πραγματικότητα, θεωρείται κατώτερο από άλλα άλευρα χωρίς γλουτένη και συχνά θεωρείται ως άδειες θερμίδες. Παρέχει μικρές δόσεις, Κάλιο, Μαγνήσιο, Βιταμίνη C. (1).

Ένα πλεονέκτημα του άλευρου ταπιόκας είναι η περιεκτικότητα σε άμυλο. Εάν βρίσκεστε σε δίαιτα χωρίς γλουτένη, βεβαιωθείτε ότι το αλεύρι ταπιόκας δεν συνδυάζεται με άλλο αλεύρι που περιέχει γλουτένη.

Περίληψη

Χαμηλό σε συνολικά θρεπτικά συστατικά, το αλεύρι ταπιόκας είναι μια επιλογή για χωρίς γλουτένη. Το αλεύρι από ταπιόκα χρησιμεύει στους μεγάλους σεφ ως πηκτικό στις σούπες και σε μεγάλο αριθμό ροφημάτων.

Αλεύρι απο μανιόκα (Cassava Flour)

Η μανιόκα είναι μια ρίζα που προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Είναι επίσης γνωστή ως yuca. Σε αντίθεση με το αλεύρι ταπιόκας, το οποίο παρασκευάζεται από ένα αμυλούχο υγρό που εξάγεται από τη ρίζα της μανιόκας, το αλεύρι μανιόκα γίνεται με τρίψιμο και ξήρανση ολόκληρης της ρίζας. Αυτό το αλεύρι είναι χωρίς γλουτένη.

Είναι πολύ παρόμοιο με το άσπρο αλεύρι και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές που ζητούν αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Έχει ουδέτερη γεύση και είναι εύκολα εύπεπτο. Έχει επίσης λιγότερες θερμίδες από τα άλευρα καρύδας ή αμυγδάλου. Το αλεύρι απο μανιόκα αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες. (1).

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η ανθεκτική περιεκτικότητα σε άμυλο αυτού του τύπου άλευρου μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιωθεί η ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Είναι πάντα σημαντικό να εξετάσουμε πού έγινε η επεξεργασία του προϊόντος.

Περίληψη

Το αλεύρι μανιόκας χωρίς γλουτένη είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν τροφικές αλλεργίες. Η ανθεκτική περιεκτικότητα σε άμυλο μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια πεπτικά οφέλη.

Tigernut

Αλεύρι κύπερου –  Tigernut

Αλεύρι κύπερου –  Tigernut

Παρά το όνομά του, το αλεύρι tigernut δεν είναι φτιαγμένο από ξηρούς καρπούς. Οι μικροί καρποί, σε σχήμα σταφίδας περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, καλίου και φυτικών πρωτεϊνών, βιταμίνης Ε και έχουν πρεβιοτικά που βοηθούν στην πέψη. To togernut το συναντάμε  στη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο.

Το αλεύρι Tigernut έχει μια γλυκιά γεύση που λειτουργεί καλά σε αρτοσκευάσματα. Η γλυκύτητά του σάς επιτρέπει να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης στη συνταγή σας. Σημειώστε ότι είναι ελαφρώς σκληρότερο από το λευκό αλεύρι. Το αλεύρι Tigernut είναι επίσης πλούσιο σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες Ε και C (1). Λίγες εταιρείες παράγουν αυτό το αλεύρι.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από γλουτένη είναι χαμηλός.

Περίληψη

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το αλεύρι tigernut προσφέρει μια εύκολη εναλλακτική λύση για τα αρτοσυσκευάσματά σας

Συμπέρασμα

Ορισμένα αλεύρια χωρίς γλουτένη έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από κάποια άλλα, καθιστώντας τα πιο υγιεινές επιλογές για να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Πολλά αλεύρια χωρίς γλουτένη απαιτούν προσαρμογές συνταγών ή συνδυασμούς διαφόρων τύπων άλευρων χωρίς γλουτένη για να δημιουργήσουν ένα νόστιμο τελικό προϊόν.  Αν επιλέξετε ένα αλεύρι χωρίς γλουτένη, φροντίστε να συγκρίνετε τα θρεπτικά συστατικά, τη γεύση και μελετήστε τη συνταγή πριν κάνετε την επιλογή του αλευριού σας.

 


Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.