Υγεια

Σταμάτα να λες πάντα ΝΑΙ όταν θες να πεις ΟΧΙ

 

Το να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν πρέπει να είναι μέρος της ανθρώπινης υπόστασής μας, αλλά κάποιοι από εμάς το παρακάνουμε και καταλήγουμε να αυτομαστιγωνόμαστε. Δεν υπάρχει ένας εύκολος δρόμος εξόδου από αυτή την ομολογουμένως κακή συνήθεια, επειδή συνήθως η ρίζα της είναι βαθιά.

Όμως εδώ προτείνουμε ορισμένες πιθανές λύσεις για να κάνουμε τη ζωή μας λίγο καλύτερη. Για να δείξουμε λίγη κατανόηση, αποδοχή και καλοσύνη στον εαυτό μας.

Κανείς δεν συμπαθεί την ιδέα να απογοητεύει τους άλλους, αλλά γνωρίζοντας πότε και πώς να πούμε όχι, είναι μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Το “όχι” μπορεί να σας βοηθήσει να οικοδομήσετε καλύτερες σχέσεις και να σας αφήσουν να κάνετε πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς.

Αναγνώρισε ότι δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Προσπαθώντας να πεις ναι σε όλα είναι πιθανό να σε αφήσει παγιδευμένο χωρίς χρόνο ή ενέργεια για τον εαυτό σου. Ξεκίνησε επιλέγοντας τα πράγματα που πραγματικά θέλεις να πείς ναι – τα πράγματα που χτίζουν σχέσεις με σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου, που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σου, που σου φέρνουν χαρά – και σταμάτα να δέχεσαι ευθύνες που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

 

Βάλε τα προσωπικά σου όρια.

Τα όρια ορίζουν τον συναισθηματικό και πνευματικό χώρο μεταξύ του εαυτού σου και ενός άλλου ατόμου. Ο καθορισμός ορίων, ειδικά με τους ανθρώπους που σε ενδιαφέρει, μπορεί να είναι δύσκολος και μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ένοχος αρχικά, αλλά να θυμάσαι ότι η φροντίδα για τον εαυτό σου σε βοηθά να έχεις ενέργεια και να είσαι εκεί για τους άλλους.

 

Προσδιόρισε τις προτεραιότητές σου.

Για να πάρεις σωστές αποφάσεις σχετικά με τι να πεις όχι, πρέπει να γνωρίζεις τις δικές σου προτεραιότητες. Κάθισε και αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι είναι πιο σημαντικό για εσένα. Η εκμάθηση της αποτελεσματικής κατάταξης των προτεραιοτήτων σου, μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πιο αποτελεσματικός, να εξοικονομήσεις χρόνο και να μειώσεις το άγχος. Αφού μάθεις τι είναι το πιο σημαντικό, είναι ευκολότερο να αποφασίσεις πού να εστιάσεις την ενέργειά σου.

Η ακεραιότητά σου ορίζει τα πρότυπά σου και σου δίνει έναν κώδικα ηθικής και δεοντολογίας.

Θυμήσου ότι δεν μπορείς να τους ευχαριστείς όλους.

Προσπαθώντας να τους κάνεις όλους ευτυχισμένους είναι μια καλή συνταγή για το άγχος και την απογοήτευση – και είναι κυριολεκτικά απαγορευτικό να το επιχειρείς. Θυμήσου ότι λέγοντας όχι, διαμορφώνεις μια πραγματική σχέση με όσους βρίσκονται γύρω σου.

.