Έλαια

Πως να διαλέξω τα σωστά έλαια βάσης;

 

Πριν αρχίσω την ενασχόλησή μου με τα φυσικά καλλυντικά, χρησιμοποίησα σχεδόν τα πάντα στο πρόσωπό μου, το δέρμα και το σώμα μου. Οι επιλογές μου ήταν με βάση την μάρκα και το άρωμα και σπάνια έριχνα μια ματιά στην ετικέτα των συστατικών.

Ήταν σαν ήμουν σε ένα τοξικό καρουσέλ που δεν σταματούσε ποτέ!

Πριν από μερικά χρόνια όταν άρχισα να το σκέφτομαι σοβαρά για να αλλάξω, πειραματίστηκα στην δημιουργία των δικών μου προϊόντων περιποίησης και έτσι σταμάτησα να χρησιμοποιώ καλλυντικά εμπορίου. Τότε άρχισα να μαθαίνω για τα έλαια βάσης, τι ήταν, τι ρόλο έπαιζαν μέσα στα προϊόντα και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ωφεληθούν το δέρμα μου.

Τα έλαια βάσης ένα “βασικά” έλαια και προέρχονται (κυρίως) από καρπούς με κέλυφος και σπόρους διαφορετικών φυτών. Τα διαφορετικά έλαια μεταφοράς προσφέρουν διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλα για διαφορετικούς τύπους δέρματος και προϊόντα.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μόνα τους (ή σε συνδυασμό με άλλο λάδι) ως ενυδατική κρέμα ή για την αντιμετώπιση προβληματικών περιοχών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αραιώσουν τα ισχυρά αιθέρια έλαια και άλλα προϊόντα ώστε να είναι ασφαλή για την επιδερμίδα. Όταν χρησιμοποιούνται με τον τελευταίο τρόπο, μεταφέρουν αποτελεσματικά όλα τα θρεπτικά συστατικά τους στο δέρμα και βοηθούν το αιθέριο έλαιο να μην εξατμιστεί πολύ γρήγορα.

Χρησιμοποιούνται επίσης για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε σπιτικά προϊόντα περιποίησης σώματος όπως αποσμητικά, σαπούνια, κρέμες σώματος, scrubs και για πολλές άλλες συνταγές.

Μου πήρε κάποιο χρόνο να πειραματιστώ με διαφορετικά έλαια μεταφοράς για να βρω τι λειτουργεί καλύτερα σε εμένα. Κάθε τόσο δοκιμάζω κάτι καινούργιο και κάνω αλλαγές στην καθημερινή μου ρουτίνα φροντίδας του δέρματός μου, αλλά συνήθως έχω περίπου 4-5 διαφορετικά έλαια βάσης που χρησιμοποιώ κατά τη διάρκεια των διαφορετικών περιόδων του έτους (με ή χωρίς αιθέρια έλαια και / ή σε σπιτικά προϊόντα).

Επιλέγοντας ένα έλαιο βάσης

Πρώτα βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την υψηλότερη ποιότητα που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να αγοράζετε ψυχρό, καθαρό, μη επεξεργασμένο λάδι χωρίς πρόσθετα. Τα έλαια ψυχρής πίεσης δεν έχουν θερμανθεί και συνεπώς διατηρούν τις έμφυτες ευεργετικές τους ιδιότητες. Τα ακατέργαστα έλαια έχουν υποστεί λίγη επεξεργασία και (συνήθως) διατηρούν τον πλούτο και τη δύναμή τους.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά έλαια βάσης για να διαλέξετε, έχω βάλει μια λίστα με τα κορυφαία έλαια μαζί με κάποιες πληροφορίες που θα σας εκπαιδεύσουν και θα σας βοηθήσουν στο πώς να τα επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Απλά θυμηθείτε ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι να πειραματιστείτε με τα έλαια και τα συστατικά σας, μέχρι να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα σε εσάς, στο δέρμα σας αλλά και τι προϊόν θέλετε να φτιάξετε.

Μάθετε περισσότερα παρακάτω σχετικά με τα έλαια μεταφοράς που έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά και με τα έλαια μεταφοράς που θέλω να χρησιμοποιήσω!

Έλαια μεταφοράς που έχω χρησιμοποιήσει

Λάδι καρύδας

βοηθά στην καταστροφή βακτηρίων και άλλων ιών

Τα λιπαρά οξέα λειτουργούν ως αντιμικροβιακοί παράγοντες για να βοηθήσουν στην καταστροφή βακτηρίων και άλλων ιών. Είναι πολύ παρόμοια με τη φυσική έκκριση της επιδερμίδας μας. Όλες οι ιδιότητες του ελαίου καρύδας οδηγούν στην  ενυδάτωση της  επιδερμίδας, λιγότερα μπλοκαρίσματα  και καθαρότερη υφή.

Για τις συνταγές DIY, να έχετε κατά νου ότι το εκλεπτυσμένο λάδι καρύδας δεν έχει άρωμα ενώ το ακατέργαστο λάδι καρύδας θα έχει ένα αξιοσημείωτο άρωμα καρύδας. Το μεγαλύτερο μέρος του ελαίου καρύδας στερεοποιείται, οπότε είναι καλό να χρησιμοποιήσετε και ένα άλλο λάδι ώστε να το κρατήσετε ρευστό αλλά και να μειώσετε κάπως την λιπαρότητα του.

Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, ειδικά για την ακμή. Χρησιμοποιείται ευρέως για λοσιόν χειλιών και άλλα προϊόντα περιποίησης σώματος.  Αυτό είναι ένα από τα λάδια που χρησιμοποιώ στη νυχτερινή μου ρουτίνα καθαρισμού, ως ντεμακιγιάζ, και σε πολλά σπιτικά DIY προϊόντα περιποίησης σώματος.

Λάδι αβοκάντο

με πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Οι πρωτεΐνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το έλαιο το καθιστούν σε ένα από τα καλύτερα έλαια προς χρήση. Απορροφάτε βαθιά στο δέρμα και βοηθά στην αύξηση του κολλαγόνου για να διατηρεί το δέρμα σας εύπλαστο (1).

Είναι ένα παχύ λάδι και λειτουργεί καλά όταν συνδυάζεται με άλλα έλαια. Είναι μια φανταστική προσθήκη σε σαπούνια, κρέμες και λοσιόν. Το ξηρό, ώριμο, ευαίσθητο και επιρρεπές δέρμα μπορεί να ωφεληθεί πολύ από αυτό το πλούσιο σε βιταμίνες έλαιο (2).

Το λάδι αβοκάντο είναι το έλαιο της επιλογής μου κατά τη διάρκεια του χειμώνα ως βαθιά ενυδατική κρέμα μετά τον καθαρισμό.

Αμυγδαλέλαιο

με αμινοξέα και βιταμίνες

Τα αμινοξέα και οι βιταμίνες αυτού του ελαίου  βοηθούν τα πιο στερεά ή παχιά έλαια (όπως η καρύδα, το καστορέλαιο) να διεισδύσουν πιο βαθιά.

Απορροφάται εύκολα και μαλακώνει την επιδερμίδα πολύ καλά.

Οι μαλακτικές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου βοηθούν στη βελτίωση της επιδερμίδας του δέρματος (3). Εξαιρετικό για μασάζ.

Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. Το αμυγδαλέλαιο είναι το δεύτερο λάδι που τείνω να χρησιμοποιήσω ως πρωινή ενυδατική κρέμα, εφαρμόζοντας στο πρόσωπο και το λαιμό μου μαζί με δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο κέδρου.

Argan Oil

πολυτελές έλαιο που απορροφάτε γρήγορα

Ένα πολυτελές έλαιο που απορροφάτε γρήγορα. Λειτουργεί επίσης ως φορέας βάσης για τα αιθέρια έλαια, καθώς και σε σπιτικά προϊόντα. Το αργανέλαιο θεωρείται σπάνιο (και ακριβό) έλαιο λόγω της μικρής έκτασης στην οποία αναπτύσσεται.

Περιέχει αντιοξειδωτικά και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε.  Έχει ένα ελαφρύ άρωμα καρυδιού, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν αναμειγνύεται με άλλα προϊόντα.

Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. Αυτό είναι ένα νέο έλαιο για μένα και το έχω δοκιμάσει μερικές φορές τη νύχτα, αναμιγνύοντας το με αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μου αρέσει μέχρι τώρα και ανυπομονώ να αποκτήσω περισσότερη εμπειρία με αυτό.

Ελαιόλαδο

Πιθανώς ένα από τα πιο παγκοσμίως γνωστά και χρησιμοποιημένα έλαια. Το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή φροντίδας δέρματος για όσους έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς και σπόρους. Το ελαιόλαδο έχει έντονο άρωμα και πλούσιο χρυσό χρώμα.

Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και ακόμα και στο ξηρό δέρμα.

Αληθινά, αυτή δεν είναι η πρώτη μου επιλογή ως λάδι βάσης καθώς θεωρώ ότι δεν απορροφάτε πολύ καλά. Ωστόσο, το έχω βρει χρήσιμο όταν σχεδιάζω σπιτικά απολέπιση σώματος, για άτομα που έχουν αλλεργία σε ξηρούς καρπούς και επίσης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν λάδι καρύδας εξαιτίας αλλεργιών. Είναι επίσης εξαιρετικό για scrub, αλοιφές και άλλα προϊόντα φροντίδας του δέρματος.

Λάδια μεταφοράς που θέλω να χρησιμοποιήσω 

Λάδι Jojoba

αντιφλεγμονώδη αποτέλεσμα

Οι πρωτεΐνες και τα ανόργανα άλατα σε αυτό το έλαιο μιμούνται τον κολλαγόνο και είναι πιο κοντά στην σύσταση του δέρματός μας.

Έχει αντιφλεγμονώδη αποτέλεσμα (4). Είναι ενδιαφέρον ότι το jojoba στην πραγματικότητα είναι ένα υγρό φυτικό κερί σε αντίθεση με ένα λάδι που θα στερεοποιηθεί καθώς η θερμοκρασία πέφτει.

Το λάδι Jojoba είναι ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος – ειδικά για τα δέρματα με ακμή, δεδομένου ότι διαλύει πραγματικά το υπερβολικό σμήγμα. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική βάση για έναν ορό προσώπου για την προστασία του δέρματός σας από τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Καστορέλαιο

αντιϊκές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές

Ένα καταπραϋντικό έλαιο που έχει χρησιμοποιηθεί ιατρικά για χιλιάδες χρόνια και έχει αντιϊκές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας.

Το καστορέλαιο είναι ένα ισχυρό, παχύ έλαιο που λειτουργεί καλύτερα όταν αραιώνεται με άλλο λάδι φορέα.

Λειτουργεί καλά σε scrub, συνταγές DIY προσώπου, σαπούνια και άλλα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. 

Αυτές είναι μόνο μερικές βασικές πληροφορίες σχετικά με το τι θα πρέπει να ξέρετε για το πώς να επιλέξετε τα έλαια βάσης.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας έλαια μεταφοράς;

Έχετε ερωτήσεις; Ρωτήστε μας! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ