Έλαια

Πως διαλέγουμε και χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια παράγονται κυρίως από αρωματικά φυτά και είναι πολύ συμπυκνωμένα. Για να εκμεταλλευτείτε πλήρως όλες τις ευεργετικές ιδιότητές τους θα σας κάνουμε γνωστούς κάποιους κανόνες των ελαίων.

Εδώ είναι μια λίστα για την σωστή χρήση των αιθέριων ελαίων.

 

Δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια ίδια

Δεν δημιουργούνται όλα τα αιθέρια έλαια, με τον ίδιο τρόπο. Η ποιότητα και η καθαρότητα ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των εταιρειών. Εάν θέλετε να διασφαλίσετε ότι έχετε τα καλύτερα έλαια με υψηλή  ποιότητα, επιλέξτε από σωστούς επαγγελματίες. Εταιρείες με αυστηρά κριτήρια ως προς τα συστατικά, την απόσταξη και τις γεωργικές καλλιέργειες, όπου θα διασφαλίσουν το μέγιστο των αποτελεσμάτων. Μην επιλέξετε με βάση την τιμή αλλά με βάση την ποιότητα.

Διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά του μπουκαλιού του αιθέριου ελαίου.

Ερευνήστε για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία παράγει και συλλέγει έλαια.

 • Αν περιέχουν συνθετικά, προσμείξεις ή φτηνά υλικά πλήρωσης στα προϊόντα τους
 • Αν η εταιρεία ενδιαφέρεται για τις γεωργικές τακτικές που σχετίζονται τις εκμεταλλεύσεις τους
 • Αν δοκιμάζουν τα αιθέρια έλαια τους κατά μέσο όρο 80 φορές πριν φτάσουν στην αγορά

 

Μην αφήνετε τα αιθέρια έλαια έξω από την καθημερινή προσωπική σας ρουτίνα

Εάν δεν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια στην προσωπικής σας φροντίδας, χάνετε κάποια σημαντικά προνόμια. Επιπλέον, η περιποίηση του εαυτού σας είναι ευκολότερη από ό, τι νομίζετε! Ακολουθούν ορισμένες ιδέες για να ξεκινήσετε:

 • Προσθέστε μερικά αιθέρια έλαια στο μπάνιο σας. Μόνο μερικές σταγόνες Λεβάντας, Γεράνι, Copaiba, Ylang-Ylang ή οποιοδήποτε άλλο σας ταιριάζει, θα σας αναζωογονήσουν και θα σας χαλαρώσουν
 • Κάντε μασάζ και απολαύστε τον βραδινό σας ύπνο
 • Πείτε ναι σε ένα ανανεωμένο και φωτεινό δέρμα όταν συμπεριλαμβάνετε αιθέρια έλαια στην καθημερινή φροντίδα του δέρματός σας
 • Προσθέστε μια σταγόνα στο τσάι σας για μεγαλύτερη απόλαυση
 • Το Λιβάνι σας δίνει λαμπερή λάμψη
 • Το Black pepper συμβάλλει στην μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα
 • Το λεμόνι φωτίζει και αναζωογονεί την επιδερμίδα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από αιθέρια έλαια…..διαλέξτε με προσοχή το δικό σας!

Δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια κατάλληλα για κατάποση

Πολλά βότανα είναι κατάλληλα για το τσάι σας αλλά αν τα βρείτε σε κάποιο παρτέρι δεν νομίζω ότι θα τα προτιμήσετε! Δεν βάζουμε τίποτα τυχαία στο στόμα μας και το ίδιο ισχύει και για τα αιθέρια έλαια. Να είστε προσεχτικοί…..δεν είναι όλα τα έλαια ίδια!

Το λεμόνι αρωματίζει την βότκα σας, ο βασιλικός και η ρίγανη την σάλτσα σας, το μαύρο πιπέρι τα φαγητά σας ή ακόμα και τα γλυκά σας.

Έτοιμοι να πειραματιστείτε με τα αιθέρια έλαια στην κουζίνα σας;

(προσοχή: τα έλαια τα χρησιμοποιούμε μόνο σε χλιαρά πιάτα και με μέτρο, λόγο της μεγάλης συμπύκνωσης τους)

Γνωρίστε ποια αιθέρια έλαια είναι ζεστά

Ενώ μπορείτε να εφαρμόσετε πολλά αιθέρια έλαια απευθείας στο δέρμα χωρίς αραίωση, μερικά θεωρούνται “καυτά” έλαια. Για παράδειγμα, η μέντα σε χαλαρώνει κάνοντας μασάζ μετά την προπόνηση, αλλά χωρίς σωστή αραίωση, η αίσθηση μπορεί να είναι λίγο ενοχλητική. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα “ζεστά” αιθέρια έλαια.

Ως καυτά αιθέρια έλαια θεωρούμε όσα προκαλούν αίσθημα θέρμανσης όταν εφαρμόζονται τοπικά. Ενδεικτικά αναφέρω:

Μπορείτε να αραιώσετε τα καυτά έλαια με λάδι φορέα της επιλογής σας όπως ελαιόλαδο, καρύδας, αμυγδάλου κλπ.

Πριν χρησιμοποιήσετε ένα έλαιο τοπικά, κάντε μια δοκιμή και προσέξτε για αντίδραση.

Εάν δεν είστε βέβαιοι οτι το αιθέριο έλαιο ανήκει στην κατηγορία των καυτών, ελέγξτε την ετικέτα για να μάθετε εάν χρειάζεται αραίωση.

Αργά και σταθερά θα εξοικειωθείτε και θα τα αγαπήσετε.

Ξεκινήστε με μια μόνο σταγόνα ή δύο.

Σκουρόχρωμα αιθέρια έλαια

Μερικές από αυτές τις καθαρές, ζεστές μυρωδιές προέρχονται από πολύχρωμα έλαια που μπορούν να λεκιάσουν το δέρμα και τα ρούχα. Κάντε μια δοκιμή αν έχετε την αίσθηση ότι θα λεκιάσουν.

Συμβουλες όταν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τα πιο σκούρα έλαια:

 • Ντυθήτε μόλις το αιθέριο έλαιο έχει στεγνώσει στο δέρμα σας
 • Μην βάζετε τα έλαια απευθείας στα ρούχα σας

Μάθετε πια αιθέρια έλαια προκαλούν φωτοευαισθησία

Υπάρχουν ορισμένα αιθέρια έλαια, ειδικά τα εσπεριδοειδή, που περιέχουν ενώσεις γνωστές ως φουρανοκουμαρίνες που αυξάνουν σημαντικά την ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία. Και ενώ τα περισσότερα έλαια φωτοευαισθητοποίησης είναι τα εσπεριδοειδή, άλλα μπορεί να περιέχουν ενώσεις ή μείγματα ενώσεων που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτά δεν είναι ασφαλή για τον ήλιο.

Πριν από την εφαρμογή, ελέγχετε πάντα την ετικέτα του ελαίου. Αν έχει προειδοποίηση φωτοευαισθησίας, ακολουθούμε ορισμένες εύκολες συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο αντιδράσεων:

 • Χρησιμοποιήστε τα φωτοευαίσθητα έλαια ως μέρος της νυχτερινής σας ρουτίνας
 • Καλύψτε το σημείο εφαρμογής του ελαίου με τα ρούχα σας ή με ένα καπέλο
 • Καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας
 • Τα έλαια εσπεριδοειδών δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα που θα εκτεθεί σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία ή υπεριώδες φως εντός 72 ωρών.

Κρατήστε τα έλαια μακριά από τα παιδιά

Όταν πρόκειται για παιδιά, είναι σημαντικό να έχουμε μερικά πράγματα στο μυαλό:

 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που έχουν εγκριθεί για χρήση σε μωρά και μικρά παιδιά
 • Η αραίωση για το μικρό σας είναι πολύ διαφορετική από ότι για τον εαυτό σας
 • Η χρήση τους να είναι κάτω από την επίβλεψή σας

Γνωρίστε τις συσκευές διάχυσης

Στο εμπόριο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από αρωματικά κεριά με απίστευτα σχέδια που μπορούν να ομορφύνουν τον χώρο μας. Πραγματικά καλλιτεχνήματα! Όμως μην ξεχνάτε ότι το υλικό παρασκευής τους, κάθε άλλο παρά φιλικό είναι για τον οργανισμό μας. Χρησιμοποιούνται φτηνά συστατικά που καίγοντας το φιτίλι, βγάζουν τοξικά αέρια άρα αρκετά επιβλαβή.

Υπάρχει τρόπος όμως για να αρωματίσετε τον χώρο σας κερδίζοντας και από τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Οι σωστές συσκευές διάχυσης λειτουργούν με νερό και καθώς θερμαίνεται το έλαιο που έχουμε βάλει δεν καταστρέφεται και πραγματικά ο χώρος μας ευωδιάζει!

Για να αρωματίσετε τον χώρο σας:

Για να χαλαρώσετε μετά από μια δύσκολη ημέρα:

 • 2 σταγόνες λεβάντα
 • 1 σταγόνα λιβάνι
 • 2 σταγόνες copaiba

Τον χειμώνα για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας:

 • 3 σταγόνες thieves
 • 3 σταγόνες μέντα

Για ευχάριστο ύπνο:

Πιστέψτε στη δύναμη της αρωματοθεραπείας. Είτε χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια κατά την ώρα του ύπνου, την ώρα του λουτρού, είτε όποτε χρειάζεστε, το σίγουρο είναι ότι θα κερδίσετε!

Τα αιθέρια έλαια είναι κατάλληλα για τα κατοικίδια ζώα

Οι γούνινοι φίλοι μας είναι σαν την οικογένεια μας, για αυτό είναι φυσικό να θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την δύναμη των αιθέριων ελαίων και στα κατοικίδια μας. Αλλά όπως υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες ελαίου ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας, έτσι υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για τη χρήση των αιθέριων ελαίων και στα κατοικίδια ζώα.

Ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες:

 • Τα ζώα είναι γενικά πιο ευαίσθητα από τους ανθρώπους στα αιθέρια έλαια. Είναι καλύτερο να τα αραιώνετε και να τα χρησιμοποιείτε με μέτρο.
 • Κάθε ζώο είναι διαφορετικό. Προσέξτε πώς το ζώο σας ανταποκρίνεται στα αιθέρια έλαια και χρησιμοποιήστε την κοινή λογική όταν τα δοκιμάζετε.

Θυμηθείτε, τα ζώα δεν μπορούν να μας πουν εάν κάτι τους ενοχλεί ή τους αρέσει. Ως ιδιοκτήτης του ζώου, παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί. Εάν έχει ένα γνωστό πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν την χρήση των ελαίων.

Βάλτε τα αιθέρια έλαια στην καθημερινότητά σας. Έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν ολόκληρη την ζωή σας. Χρησιμοποιήστε τα σωστά.

Ακόμα έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης των αιθέριων ελαίων;

Έχουμε απαντήσεις!