DIY, Υγεια

Κορωνοϊός και τι πρέπει να γνωρίζετε.

νέος ιός κωρανοιός covid-19

Αφού περάσαμε από το H1N1 (γρίπη των χοίρων) και το H5N1 (γρίπη των πτηνών) τώρα ήρθε και ο Κορωνοϊός.

Με τον Κορωνοϊό ή Κορονοϊό ή  Κορωναϊό (υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με την σωστή ονομασία) να εξαπλώνεται από την Κίνας έως και τις υπόλοιπες χώρες, είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η πρόληψη είναι καθοριστική όταν εκδηλώνονται τέτοια κρούσματα.

Όσα θα αναφέρω παρακάτω είναι για εσάς που επιθυμείτε να ενισχύσετε  τις άμυνες σας όταν πρόκειται να συναντήσετε φίλους και γνωστούς ή όταν βρίσκεστε έξω σε δημόσιους χώρους.

Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τη φροντίδα ενός γιατρού, αλλά θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε περισσότερη ανθεκτικότητα.  Αν υποψιάζεστε ότι έχετε τον Κορωνοϊό, είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσετε ιατρική φροντίδα για να μην το διαδώσετε σε άλλους.

Η γιατρός Δημόσιας Υγείας Σταματούλα Τσικρικά αναφέρει ότι , αν και είναι σχετικά μικρή η περίοδος εμφάνισης του νέου ιού, από τα έως τώρα δεδομένα διαφαίνεται ότι η μέγιστη περίοδος επώασης εκτιμάται 2-14 ημέρες με βάση τα προηγούμενα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τους ιούς MERS-CoV και SARS-CoV.  Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως για παράδειγμα υψηλός πυρετός, δύσπνοια και βήχας.  Η κλινική εικόνα παρουσιάζει ευρεία διακύμανση από την ήπια μορφή της νόσου, που είναι και η συνηθέστερη, μέχρι τη βαριά, η οποία δύναται να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Προσθέτει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα είναι πιο επιρρεπείς διότι έχουν μειωμένο αμυντικό σύστημα. Δεν υπάρχει στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή, αλλά συμπτωματική, καθώς η χορήγηση αντιικής θεραπείας δε φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα.

Πρώτο και κύριο…

Τι είναι ο Κορωνοϊός;

Ο κορωνοϊός (COVID-19) είναι μια ομάδα ιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένεια τόσο σε θηλαστικά όσο και σε πτηνά.  Στους ανθρώπους, συνήθως προκαλεί το κοινό κρυολόγημα ή μια ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.  Ωστόσο, οι σπανιότερες μορφές του ιού, όπως το SARS και το MERS, μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Αυτή η πρόσφατη επιδημία του Κορωνοϊού είναι γνωστή ως Novel Coronavrus (2019-nCoV) ή Wuhan Coronavrus.

Είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πυρετό
 • Κούραση
 • Ξηρός βήχας
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πνευμονία (σε σοβαρές περιπτώσεις)
 • Νεφρική ανεπάρκεια (σε σοβαρές περιπτώσεις)

Μέχρι σήμερα (4/2/20 ημερομηνία άρθρου) «συνολικά υπάρχουν 9.809 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά, 1.527 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση και υπάρχουν επιπλέον 15.238 ύποπτα κρούσματα», δήλωσε ο Ουάνγκ Κουν μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Ενισχύστε τον οργανισμό σας με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C και καθίστε στον ήλιο για να αυξήσετε την D. Φροντίστε το σώμα σας και θα σας ανταμείψει!

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο Κορωνοϊός (COVID-19) εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο όταν έρχεστε σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί, ιδιαίτερα με βήχα και φτάρνισμα. Ο ιός μπορεί να παραμείνει στον αέρα σε απόσταση 3-6 μέτρων από το μολυσμένο άτομο και επικάθεται σε διάφορες επιφάνειες και άλλους ανθρώπους σε κοντινή απόσταση.

Αυτά τα μικρόβια είτε εισπνέονται είτε αγγίζονται με το χέρι και στη συνέχεια μεταφέρονται στα μάτια, τη μύτη και το στόμα επιτρέποντας έτσι στον ιό να εισέλθει τον οργανισμό. Ο ιός μπορεί να ζήσει στα χέρια μόνο για 5-10 λεπτά, αλλά είναι αρκετά για να ακουμπήσουμε τα μάτια, το στόμα ή την μύτη.

Όταν ο ιός πέσει πάνω σε μεταλλική επιφάνεια, θα ζήσει για τουλάχιστον 12 ώρες. Έτσι θυμηθείτε ότι αν έρθετε σε επαφή με οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια, πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερο και σαπούνι.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι επιτακτική ανάγκη να πλένουμε τα χέρια μας συχνά, να βήχουμε και να φτερνιζόμαστε στον αγκώνα μας ή να φοράμε μάσκα.

Κάνοντας αυτές τις κινήσεις, μπορεί πραγματικά να μειωθούν οι πιθανότητές  να κολλήσετε, όπως ακριβώς και με οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της γρίπης κατά τη διάρκεια της έξαρσης.

Ένας φυσικός σύμμαχος για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να πίνετε άφθονο ζεστό νερό όπως τσάι και βότανα. Δεν είναι μια θεραπεία αλλά είναι καλό για το σώμα. Το πόσιμο ζεστό νερό είναι αποτελεσματικό για τη θανάτωση όλων των ιών. Προσπαθήστε να μην πίνετε παγωμένα.

Βάλτε τα βότανα στην καθημερινή σας ρουτίνα μαζί με τη βασική σας υγιεινή. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευτείτε ακόμα και όταν δεν γνωρίζετε ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί.

Ακόμα κι αν ο ιός εισέλθει στο στόμα σας, το πόσιμο νερό ή άλλα υγρά θα τον μεταφέρουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι.  Εκεί, τα οξέα του στομάχου θα σκοτώσουν τον ιό. Εάν δεν πίνετε αρκετά νερό τακτικά ο ιός μπορεί να εισέλθει στην τραχεία και να εισέλθει στους πνεύμονες.

Τα βότανα που ταιριάζουν καλύτερα τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία του Κορωνοϊού είναι αρκετά απλά:

Σαμπούκος και εχινάκεια.

Αυτά τα δυο έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά για να είναι αποτελεσματικά ενάντια διαφόρων στελεχών του ιού της γρίπης, το οποίο εν δυνάμει είναι και ο Κορωνοϊός.

Σαμπούκος

Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, B, C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, αμινοξέα και σε πλήθος φυτοχημικών ουσιών (βετουλίνη, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, γλυκοσίδια, τανίνες, κουερσετίνη, ρουτίνη και β-καροτίνη). Οι φυτοχημικές αυτές ουσίες βρίσκονται στα άνθη και στον καρπό του και έχουν αντιιική και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, το αιθέριο έλαιο από τα άνθη του περιέχει σημαντική ποσότητα ελεύθερων λιπαρών οξέων, που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ο σαμπούκος έχει αποδειχθεί ότι έχει αποτελεσματική πρόληψη του ιού της μολυσματικής βρογχίτιδας επειδή αναστέλλει την ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται περιορίζοντας τον ιό για να διεισδύσει σε υγιή κύτταρα.

Ο σαμπούκος είναι επίσης γνωστό:

 • Για την αποτελεσματικότητά του ενάντια σε 10 διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος και της γρίπης κατά το ήμισυ
 • Έχει αποτελεσματική καταπολέμηση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
 • Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντι-ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες
 • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και C

Προσοχή!  Ο φλοιός, τα φύλλα και τα άνθη του είναι ασφαλή για κατανάλωση σε αποξηραμένη μορφή.  Αντίθετα, οι καρποί του είναι τοξικοί και μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς και σοβαρή διάρροια.  Γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται άγουροι και ωμοί, αλλά ώριμοι,  βρασμένοι ή ψημένοι.

Εχινάκεια

Πρόκειται για ένα βότανο, γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση κατά των ιών.  Επιστημονικά έχει επιδείξει ευεργετικές αντιβιοτικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συντελούν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Πολλοί βοτανολόγοι προτείνουν echinacea για την καταπολέμηση των λοιμώξεων του σώματος.

Στις δραστικές ουσίες που επιστημονικά υποστηρίζουν αυτές τις δράσεις του φυτού περιλαμβάνονται πολυσακχαρίτες, γλυκοπρωτεΐνες, αιθέρια έλαια, πολυένια, βιταμίνη C, ελαϊκό οξύ και φλαβονοειδή.

Το Echinacea purpurea έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για

 • Ακμή
 • Βρογχίτιδα
 • Κρύες πληγές
 • Κρύωμα και γρίπη
 • Τσιμπήματα εντόμων
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Λοιμώξεις
 • Πονόλαιμο
 • Πονόδοντος
 • Έλκη
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Τραύματα

Οι ρίζες και τα εναέρια μέρη της Echinacea purpurea περιέχουν ισχυρές αντισηπτικές καθώς και αντι-ιικές ιδιότητες που καταπολεμούν τη γρίπη, τον απλό έρπητα και τον κορωνοϊό.

Το τυποποιημένο εκχύλισμα έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό έναντι του HSV-1, όλων των δοκιμασμένων στελεχών της γρίπης Α και Β.

Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε τα εκχυλίσματα echinacea purpurea αμέσως μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα, καθώς είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του ενδοκυτταρικού ιού. Ωστόσο, το εκχύλισμα εξακολουθεί να είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της μετάδοσης του ιού από μολυσμένα κύτταρα, το οποίο επιτρέπει στον οργανισμό να καταπολεμά ταχύτερα και πιο εύκολα τη μόλυνση και να αποτρέπει τη διάδοση του ιού.

Για να χρησιμοποιήσετε το εκχύλισμα Echinacea, πάρτε απλά 30 σταγόνες βάμματος δύο φορές την ημέρα, ειδικά πριν φύγετε από το σπίτι. Κατά τη διάρκεια της ασθένειας, πάρτε 30 σταγόνες εκχύλισμα κάθε μισή ώρα έως ότου τα συμπτώματα μειωθούν.

Προσοχή! Η μέγιστη περίοδος χρήσης της είναι οι 8 εβδομάδες. Η λήψη εχινάκειας αντενδείκνυται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, αυτοάνοσα νοσήματα και ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως επίσης από ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή, κυτοτοξικά και αντιρετροϊκά φάρμακα.  Η λήψη εχινάκειας κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό ενδείκνυται μόνο με ιατρική παρακολούθηση.

Με αυτά τα δύο βότανα στο οπλοστάσιό σας, μπορείτε να αισθανθείτε τουλάχιστον λίγο πιο προστατευμένοι από τους κυκλοφορούντες ιούς.

Ποια ήταν τα αγαπημένα σας βότανα για χρήση στη γρίπη;

 


Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.