Υγεια

Γνωρίζετε για τις πιστοποιήσεις των φυσικών καλλυντικών προϊόντων;

πιστοποιήσεις φυσικών καλλυντικών προϊόντων

Σε πολλά καλλυντικά προϊόντα υπάρχει ο όρος COS, NaTrue, BDIH, ICEA αλλά τι ακριβώς είναι;

Αφορούν τις πιστοποιήσεις ή τα πρότυπα πιστοποίησης φυσικών και βιολογικών καλλυντικών.

Τι είναι η πιστοποίηση;

Με τον όρο πιστοποίηση νοείται η διαδικασία επιβεβαίωσης της ορθής εφαρμογής ενός προτύπου. Ως πρότυπο θεωρείται ένα έγγραφο που περιέχει κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές για κοινή και επαναλαμβανόμενη χρήση, με σκοπό την παραγωγή βέλτιστου τελικού προϊόντος.

Τα πρότυπα καθιερώνονται και εγκρίνονται από αναγνωρισμένους φορείς όπως είναι ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (International Organization for Standardization, ISO), ο οποίος είναι μια διεθνής οργάνωση δημιουργίας και έκδοσης προτύπων που αποτελείται απο αντιπροσώπους των εθνικών οργανισμών τυποποίησης.

 

πιστοποιήσεις φυσικών καλλυντικών προϊόντων

Πιστοποίηση φυσικών ή βιολογικών καλλυντικών  – Φορείς πιστοποίησης

Ο έλεγχος αφορά σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του τελικού προϊόντος δηλαδή:

 • την καλλιέργεια
 • την συλλογή
 • την αποθήκευση
 • την επεξεργασία των πρώτων υλών
 • την παραγωγή
 • την συσκευασία
 • την μεταφορά του τελικού προϊόντος

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι σημαντικότεροι οργανισμοί πιστοποίησης οργανικών καλλυντικών είναι οι εξής:

Ecocert και Cosmebio

Οι Ecocert και Cosmebio στοχεύουν στην δημιουργία προτύπων για την παραγωγή φυσικών και βιολογικών καλλυντικών που:

 • θα περιέχουν συστατικά βιολογικής καλλιέργειας
 • θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον
 • θα παράγονται χρησιμοποιόντας πράσινες τεχνικές έτσι ώστε να μειώνουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος με επιμολυντές και ρυπαντές.

Το ινστιτούτο ICEA πιστοποιεί οργανικά προϊόντα μεταξύ των οποιων και οργανικών καλλυντικών.

πιστοποιηση

Ο οργανισμός NaTrue δημιουργεί πρότυπα πιστοποίησης φυσικών και βιολογικών καλλυντικών τα οποία στοχεύουν στην παραγωγή τελικών προϊόντων αυστηρών προδιαγραφών. Περιέχει τρείς κατηγορίες πιστοποίησης, ανάλογα με τη σύσταση του προϊόντος:

 • φυσικά καλλυντικά
 • φυσικά καλλυντικά με βιολογικά συστατικά
 • βιολογικά καλλυντικά

πιστοποιηση

Ο φορέας BDIH συντάσσει τις κατευθυντήριες γραμμές παραγωγής και πιστοποίσης φυσικών-οικολογικών καλλυντικών.

Μερικές απο τις κατευθυντήριες γραμμές είναι:

 • οι πρώτες ύλες να προέρχονται απο βιολογική καλλιέργεια
 • απαγορεύεται η χρήση οργανικών-συνθετικών χρωστικών ουσιών, συνθετικών αρωμάτων, σιλικόνης, παραφίνης και άλλων προϊόντων πετρελαίου
 • απαγορεύεται η χρήση ραδιενεργούς ακτινοβολίας
 • για να εξασφαλιστεί η μικροβιολογική ασφάλεια η χρήση των κατάλληλων πιστοποιημέων συντηρητικών

Ο οργανισμός Soil Association όπου σημερα πιστοποιεί σχεδόν το 80% των οργανικών προϊόντων της Μ. Βρετανίας.

Ο οργανισμός ΒΙΟ Ελλάς αποτελεί Διαπιστευμένος οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Φυσικών και Βιολογικών Καλλυντικών, μετά απο αξιολόγηση του διεθνούς φορέα NaTrue.

κρέμες προσώπου

Η τελευταία τάση στην αγορά δείχνει πως εκείνοι που προτιμούν τα φυσικά καλλυντικά όσον αφορά την περιποίηση τους, αυξάνονται όλο και περισσότερο. Οι περισσότεροι τα αγοράζουν με γνώμονα τα συστατικά τους και την πίστη τους ότι είναι αγνά και ευεργετικά τόσο για το δέρμα τους όσο και για την υγεία και το περιβάλλον.

Δεν περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας δερματικής αλλεργίας. Δεν μπλοκάρουν τους πόρους, αφήνοντας το δέρμα ξηρό ή λιπαρό. Τα φυσικά καλλυντικά δεν περιέχουν parabens.

«Το φυσικό είναι το καλύτερο!» – το ακούμε αυτό πολύ συχνά και συνήθως σε σχέση με το φαγητό. Η έννοια της ευεξίας έχει και μία ακόμα παράμετρο. Πρέπει να γνωρίζουμε τι βάζουμε στο σώμα μας ώστε να επιτύχουμε καλύτερη υγεία και ευεξία.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και απορροφά ότι βρίσκεται στην επιφάνεια κατευθείαν στο αίμα. Τα περισσότερα σαπούνια, αφροντούς και αρώματα έχουν μεγάλα στοιχεία χημικών ως βασικά τους συστατικά. Τα φυσικά καλλυντικά παράγονται χωρίς προστιθέμενα χημικά και συμμορφώνονται στην ηθική καλλιέργεια και συγκομιδή των συστατικών. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν χρησιμοποιούμε φυσικά προϊόντα, παρατηρούμε λιγότερες αλλεργίες και κηλίδες.

φυσικά καλλυντικά

Πλεονέκτημα

Η ισορροπία των συστατικών στα φυσικά καλλυντικά στην πραγματικότητα συχνά προάγει την υγεία, λόγω των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων.

Το προϊόντα μακιγιάζ χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια, ωστόσο η υψηλή περιεκτικότητά του σε μόλυβδο και σε τοξικά βότανα αφήνει σημάδια που πολλές φορές μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα. Η χρήση φυσικών καλλυντικών σημαίνει ότι λαμβάνουμε την αγνότερη μορφή συστατικών χωρίς τα επιβλαβή χημικά.

Μακροπρόθεσμα, η διατήρηση μιας αγωγής φροντίδας της επιδερμίδας με φυσικά καλλυντικά θα προωθήσει την καλύτερη υγεία και την αίσθηση ευεξίας.

Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα σας θα αποκτήσει μία φυσική λάμψη και θα γίνει πιο υγιές.