Υγεια

Διατηρείται το γάλα στην κατάψυξη; Μερικές οδηγίες.

γάλα στην κατάψυξη

Το γάλα είναι εξαιρετικά ευέλικτο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρόφημα ή ως συστατικό για το μαγείρεμα, το ψήσιμο και για smoothies.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τύποι γάλακτος που ταιριάζουν σχεδόν σε όλες τις διαιτητικές ανάγκες σας, όπως γάλα αγελάδας, γάλα κατσίκας και εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης, όπως γάλα σόγιας και αμυγδάλου.

Ωστόσο, μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν το γάλα μπορεί να παγώσει.

Αυτό το άρθρο εξετάζει πώς μπορείτε να παγώσετε με ασφάλεια και να ξεπαγώσετε διάφορα είδη γάλακτος.

Οδηγίες για την ψύξη του γάλακτος

Οι περισσότεροι τύποι γάλακτος μπορούν να καταψυχθούν. Ανεξάρτητα από τον τύπο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το γάλα διαστέλλεται όταν παγώνει, γι’ αυτό αδειάστε πρώτα λίγο, αν το μπουκάλι σας είναι γεμάτο, έτσι ώστε να μην έχετε ατυχήματα!

Ανάλογα με το τύπο του γάλακτος:

  • Γάλα αμυγδάλου: Θα διαχωριστεί και θα γίνει κοκκώδες κατά τη διάρκεια της κατάψυξης.
  • Γάλα καρύδας: Το κονσερβοποιημένο γάλα καρύδας δεν πρέπει να καταψυχθεί στο δοχείο. Επίσης, το κατεψυγμένο γάλα καρύδας μπορεί να διαχωριστεί.
  • Γάλα κατσίκας. Το κατσικίσιο γάλα παγώνει καλά. Μπορεί να υπάρχει κάποιος ελαφρύς διαχωρισμός μόλις παγώσει.
  • Ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα. Μην το παγώσετε μέσα στο δοχείο. Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ζάχαρη, το συμπυκνωμένο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση δεν θα παγώσει.
  • Συμπυκνωμένο γάλα. Μην καταψύξετε αυτό το γάλα στο δοχείο. Επιπλέον, μπορεί να διαχωριστεί μόλις παγώσει.
  • Γάλα βρώμης: Μπορεί να διαχωριστεί και να γίνει κοκκώδες μόλις παγώσει.
  • Γάλα σόγιας:  Μπορεί να διαχωριστεί μόλις παγώσει.
  • Αγελαδινό γάλα: Παγώνει αρκετά καλά, αλλά μπορεί να υπάρξει κάποιος διαχωρισμός.
  • Μακράς διάρκειας: Έχει συνήθως μακρά διάρκεια ζωής και δεν απαιτεί κατάψυξη εκτός εάν έχει ανοιχτεί.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα γάλατα για να κάνετε smoothies, μπορείτε να τα παγώσετε σε παγοκυψέλες. Αυτό το καθιστά εύκολο για να πάρετε όσα παγάκια χρειάζεστε και να τα βάλετε στο μπλέντερ με τα άλλα συστατικά  για το smoothies σας.

Οι περισσότεροι τύποι γάλακτος μπορούν να καταψυχθούν. Το γάλα πρέπει να καταψύχεται μόνο σε αεροστεγή, ασφαλή δοχεία. Πολλά γάλατα μπορεί να χωριστούν τα υγρά με τα λιπαρά. Μην ανησυχείτε, απλά κουνήστε καλά το μπουκάλι για να το επαναφέρετε.

γάλα

Απόψυξη και χρήση κατεψυγμένου γάλακτος

Μπορείτε να αποθηκεύσετε με ασφάλεια το κατεψυγμένο γάλα στον καταψύκτη για έως και 6 μήνες, αλλά είναι καλύτερο αν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε 1 μήνα από την κατάψυξη.

Το γάλα πρέπει να αποψυχθεί στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων (1). Για πιο γρήγορη απόψυξη, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε κρύο νερό. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή παρουσιάζει ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεπαγώσετε το κατεψυγμένο γάλα σε ζεστό ή καυτό νερό.

Εναλλακτικά, εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε το παγωμένο γάλα, μπορείτε να το ξεπαγώσετε απευθείας στην κατσαρόλα καθώς μαγειρεύετε. Το κατεψυγμένο και αποψυγμένο γάλα είναι καλύτερο για το μαγείρεμα, το ψήσιμο ή την παρασκευή smoothies. Ωστόσο, είναι ασφαλές να το καταναλώσετε εάν αποθηκευτεί και αποψυχθεί σωστά.

Tip: ρίξτε το μέσα στο μπλέντερ για να το εξομαλύνετε και να αντιστρέψετε το διαχωρισμό του λίπους.

Τα περισσότερα γάλατα μπορούν να καταψυχθούν. Ωστόσο, το γάλα θα πρέπει να μεταφερθεί σε αεροστεγές και ασφαλές δοχείο πριν από την κατάψυξη. Πολλοί τύποι γάλακτος θα διαχωριστούν καθώς επίσης θα αποκτήσουν μια κοκκώδη υφή μετά την κατάψυξη τους, αλλά αυτό μπορεί εύκολα να διορθωθεί χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ.

Το γάλα θα πρέπει να αποψυχθεί στο ψυγείο για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον οδηγό, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι παγώνετε και ξεπαγώνετε το γάλα σας με ασφάλεια.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα κάντε κλίκ εδώ.

Επισκεφτείτε το κατάστημα


Μερικά άρθρα που μπορείτε να απολαύσετε με την ανάγνωση:

Λεμόνι: 17 εκπληκτικές χρήσεις που θα σας λύσουν τα χέρια

Αιθέρια έλαια και βακτηρίδια

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς! Θεραπείες για τον πονόλαιμο

Αιθέρια έλαια για κάθε τύπο δέρματος

 


Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.