Έλαια

Αρωματοθεραπεία: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Τι πρέπει να γνωρίζετε. αιθέρια έλαια

Η αρωματοθεραπεία αναφέρεται σε μια σειρά παραδοσιακών, εναλλακτικών ή συμπληρωματικών θεραπειών που χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια και άλλες αρωματικές φυτικές ενώσεις.

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για σχεδόν 6.000 χρόνια, με στόχο τη βελτίωση της σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας ενός ατόμου. Η Εθνική Ένωση Ολιστικής Αρωματοθεραπείας (NAHA) ορίζει την αρωματοθεραπεία ως «τη θεραπευτική εφαρμογή ή τη φαρμακευτική χρήση αρωματικών ουσιών (αιθέρια έλαια) για ολιστική θεραπεία».

Το 1997, ο Διεθνής Οργανισμός Προτύπων (ISO) καθόρισε ένα αιθέριο έλαιο ως «προϊόν που λαμβάνεται από φυτικές πρώτες ύλες, είτε με απόσταξη με νερό ή ατμό, είτε από τη φλούδα των εσπεριδοειδών με μηχανική διαδικασία ή με ξηρή απόσταξη».

Έχει βρεθεί ότι μια σειρά από αιθέρια έλαια έχουν διάφορους βαθμούς αντιμικροβιακής δραστικότητας και πιστεύεται ότι έχουν αντιιικές, αντιμυκητιακές, εντομοκτόνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι εφαρμογές αρωματοθεραπείας περιλαμβάνουν μασάζ, τοπικές εφαρμογές και εισπνοή.

Ωστόσο, οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα «φυσικά» προϊόντα μπορεί να είναι επικίνδυνα εάν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός επαγγελματία όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια.

Χρήση αρωματοθεραπείας

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως μέσω εισπνοής ή ως τοπική εφαρμογή.

Εισπνοή: τα λάδια εξατμίζονται στον αέρα χρησιμοποιώντας έναν διαχυτή, σπρέι ή σε ατμόλουτρο. Εκτός από την ευχάριστη μυρωδιά, η αρωματοθεραπεία μπορεί να προσφέρει απολυμαντικές, αναπνευστικές, αποσυμφορητικές ιδιότητες καθώς και ψυχολογικά οφέλη. Η εισπνοή αιθέριων ελαίων διεγείρει το οσφρητικό σύστημα, το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μυρωδιά, συμπεριλαμβανομένης της μύτης και του εγκεφάλου.

Μόρια που εισέρχονται στη μύτη ή το στόμα περνούν στους πνεύμονες και από εκεί, σε άλλα μέρη του σώματος. Καθώς τα μόρια φτάνουν στον εγκέφαλο, επηρεάζουν το σώμα μας άμεσα. Επηρεάζουν τα συναισθήματα, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή, τη μνήμη, το στρες και την ισορροπία ορμονών. Με αυτόν τον τρόπο, τα αιθέρια έλαια μπορούν να έχουν μια λεπτή, αλλά ολιστική επίδραση στο σώμα.

Τοπικές εφαρμογές: λάδια μασάζ, προϊόντα μπάνιου και περιποίησης του δέρματος απορροφώνται μέσω του δέρματος. Το μασάζ στην περιοχή όπου πρόκειται να εφαρμοστεί το λάδι μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία και να αυξήσει την απορρόφηση. Μερικοί υποστηρίζουν ότι περιοχές που είναι πλουσιότερες σε αδένες ιδρώτα και θυλάκια των μαλλιών, όπως το κεφάλι ή οι παλάμες του χεριού, μπορεί να απορροφήσουν τα λάδια πιο αποτελεσματικά.

Τα αιθέρια έλαια στην πλειοψηφία τους, δεν εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Πρέπει να αραιώνονται με ένα λάδι φορέα. Συνήθως, η συγκέντρωση είναι μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα κουταλάκι του γλυκού λαδιού φορέα (εξαρτάται πάντα η ποσότητα με το σημείο εφαρμογής). Τα περισσότερα κοινά έλαια είναι το αμυγδαλέλαιο ή το ελαιόλαδο.

αλλεργίες

Για να κάνετε ένα τεστ αλλεργίας

Αραιώστε το αιθέριο έλαιο σε ένα λάδι φορέα σε διπλάσια συγκέντρωση που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.  Τρίψτε το μείγμα σε μια περιοχή μεγέθους ενός τετάρτου στο εσωτερικό του αντιβραχίου. Εάν δεν υπάρχει αλλεργική αντίδραση εντός 24 έως 48 ωρών, θα πρέπει να είναι ασφαλές στη χρήση.

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αναπτύσσουν αλλεργίες στα αιθέρια έλαια μετά από επαναλαμβανόμενες εφαρμογές. Εάν εμφανιστεί μια νέα αλλεργική αντίδραση, το άτομο πρέπει να σταματήσει την χρήση του συγκεκριμένου αιθέριου ελαίου και να αποφύγει τη μυρωδιά του.

Για να επιτύχετε αραίωση 0,5% έως 1%, χρησιμοποιήστε 3 έως 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο ανά 30gr λάδι φορέα. Για αραίωση 5%, προσθέστε 30 σταγόνες σε 30gr λάδι φορέα. Η μέγιστη συγκέντρωση 5% θεωρείται γενικά ασφαλής για ενήλικες.

Δεν συνιστάται η κατάποση των αιθέριων ελαίων. Λαμβάνονταις τα από το στόμα, τα έλαια μπορούν να βλάψουν το ήπαρ ή τους νεφρούς. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και μπορεί να παρουσιάσουν απροσδόκητες ενοχλήσεις ενώ βρίσκονται στο έντερο.

πλεονεκτήματα αρωματοθεραπείας

Οφέλη

Η αρωματοθεραπεία είναι μια συμπληρωματική θεραπεία. Δεν παρέχει θεραπεία για ασθένειες αλλά μπορεί να υποστηρίξει τη συμβατική θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει:

 • Ναυτία
 • Πόνους στο σώμα
 • Άγχος, διέγερση, κατάθλιψη
 • Κόπωση και αϋπνία
 • Μυϊκούς πόνους
 • Πονοκεφάλους
 • Κυκλοφοριακά προβλήματα
 • Εμμηνορροϊκά προβλήματα
 • Εμμηνοπαυσιακά προβλήματα
 • Αλωπεκία ή απώλεια μαλλιών
 • Ορισμένοι τύποι ψωρίασης μπορεί να βρουν ανακούφιση με την αρωματοθεραπεία, αλλά ένας επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να συμβουλεύει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με τη χρήση και την εφαρμογή
 • Τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να επωφεληθούν από το έλαιο μέντας, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνεται
 • Ο πόνος στα δόντια και οι πληγές στο στόμα μπορούν να ανακουφιστούν από το γαρίφαλο, αλλά αυτό πρέπει επίσης να εφαρμόζεται μόνο τοπικά και να μην καταπίνεται

Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι τα αιθέρια έλαια ανταποκρίνονται καλά στην αρωματοθεραπεία, αλλά δεν υποστηρίζονται όλες οι χρήσεις από επιστημονικά στοιχεία

Τι κάνουν τα αιθέρια έλαια;

Διαφορετικά έλαια έχουν διαφορετικές χρήσεις και αποτελέσματα.

Το αιθέριο έλαιο βασιλικού χρησιμοποιείται για να οξύνει τη συγκέντρωση και να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μπορεί να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου λέγεται ότι είναι χρήσιμο για την ουροποιητική και την πεπτική οδό. Όταν συνδυάζεται με λάδι ευκαλύπτου, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των δερματικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από το στρες και την ανεμοβλογιά.

Το αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού χρησιμοποιείται συνήθως για την τόνωση της κυκλοφορίας, των μυϊκών πόνων και των μελανιών. Σε συνδυασμό με αιθέριο έλαιο τζίντζερ, χρησιμοποιείται για τη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας και τη βελτίωση της ευελιξίας.

Το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού μπορεί να θεραπεύσει το έκζεμα.

Το αιθέριο έλαιο Citronella είναι συγγενής της λεμονόχορτου και δρα ως εντομοαπωθητικό.

Το αιθέριο έλαιο γαρίφαλου είναι ένα τοπικό αναλγητικό ή παυσίπονο, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για πονόδοντο. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντισπασμωδικό, για την πρόληψη του εμέτου και της ναυτίας, καθώς και ως αποτρεπτικό για τα αέρια του εντέρου. Έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αεραγωγών κατά τη διάρκεια κρυολογήματος ή γρίπης. Συνδυάζεται συχνά με μέντα. Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στον ευκάλυπτο, οπότε πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα.

Το αιθέριο έλαιο γερανιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δερματικά προβλήματα, για τη μείωση του στρες και ως εντομοαπωθητικό.

Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού έχει περιγραφεί ως αφροδισιακό. Ενώ λείπουν επιστημονικά στοιχεία, η έρευνα έχει δείξει ότι η μυρωδιά του γιασεμιού αυξάνει τα βήτα κύματα, τα οποία συνδέονται με την εγρήγορση. Ως διεγερτικό, μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος του πέους.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό για μικρές εκδορές και εγκαύματα και για την ενίσχυση της χαλάρωσης και του ύπνου. Λέγεται ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας.

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού λέγεται ότι βελτιώνει τη διάθεση και βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες και της κατάθλιψης.

Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, να ενισχύσει τη μνήμη, να αποτρέψει τους μυϊκούς σπασμούς και να υποστηρίξει το κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα.

Το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου πιστεύεται από ορισμένους ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου-tea tree λέγεται ότι έχει αντιμικροβιακές, αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται συνήθως σε σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης του δέρματος, για τη θεραπεία της ακμής, των εγκαυμάτων και των δαγκωμάτων. Κατάλληλο για στοματικές πλύσεις, αλλά δεν πρέπει ποτέ να καταπίνεται, καθώς είναι τοξικό.

Το αιθέριο έλαιο θυμάρι λέγεται ότι βοηθά στη μείωση της κόπωσης, της νευρικότητας και του στρες.

Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού στην αρωματοθεραπεία βοηθάει για την καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης, της νευρικότητας, της αϋπνίας και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το αιθέριο έλαιο Thieves είναι ένα μείγμα απο γαρύυφαλο, ευκάλυπτο, λεμόνι, κανέλα και δεντρολίβανο το οποίο βοηθάει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την καλή υγεία

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι πλούσιο σε έναν μακρύ κατάλογο ανόργανων συστατικών, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο και βιταμίνες C και Α. Τα κύρια χημικά συστατικά της ρίγανη είναι η Καρβακρόλη 83,6%, μια φαινόλη που διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες όταν προσλαμβάνεται.

Επίσκεψη σε έναν αρωματοθεραπευτή

Ο αρωματοθεραπευτής πρέπει να έχει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερομένου για τον τρόπο ζωής του, την δίαιτα του και τρέχον ιστορικό υγείας. Η αρωματοθεραπεία περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση, οπότε στοχεύει στη θεραπεία ολόκληρου του ατόμου. Οι θεραπείες θα είναι κατάλληλες για τις σωματικές και ψυχικές ανάγκες του ατόμου. Με βάση αυτές τις ανάγκες, ο αρωματοθεραπευτής μπορεί να συστήσει ένα μόνο λάδι ή ένα μείγμα.

Ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ασθενούς, ο ιατρός μπορεί να συστήσει ένα μόνο λάδι ή ένα μείγμα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), τα προϊόντα αρωματοθεραπείας δεν χρειάζονται έγκριση από το FDA, εφόσον δεν υπάρχει ισχυρισμός ότι αντιμετωπίζουν μια συγκεκριμένη ασθένεια.

Ένας αρωματοθεραπευτής δεν είναι το ίδιο με έναν θεραπευτή μασάζ, αν και ένας θεραπευτής μασάζ μπορεί να χρησιμοποιεί λάδια αρωματοθεραπείας.

πιθανοί κύνυνοι της αρωματοθεραπείας

Κίνδυνοι

Κάθε αιθέριο έλαιο έχει το δικό του χημικό υπόβαθρο, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία αρωματοθεραπευτή, γιατρό, φυσιοθεραπευτή, θεραπευτή μασάζ πριν εφαρμόσετε ή χρησιμοποιήσετε ένα λάδι για θεραπευτικούς σκοπούς. Ένας επαγγελματίας μπορεί να συστήσει και να διδάξει πώς να χρησιμοποιηθεί κάθε προϊόν, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή ή την αραίωση.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αλλά και ο ΕΟΦ, δεν παρακολουθούν προϊόντα αρωματοθεραπείας, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν ένα προϊόν είναι καθαρό ή αν είναι μολυσμένο ή συνθετικό.

Ορισμένα προϊόντα ομορφιάς και οικιακής χρήσης, όπως λοσιόν, μακιγιάζ και κεριά περιέχουν προϊόντα που μπορεί να φαίνονται οτι είναι αιθέρια έλαια, αλλά στην πραγματικότητα είναι συνθετικά αρώματα.

Όπως τα φάρμακα, τα αιθέρια έλαια πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές και να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες.

Προσοχή όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια

Δεδομένου ότι τα αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλούν αντιδράσεις στο σώμα καθώς ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, θυμηθείτε: δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια για όλους. Οι χημικές ενώσεις των αιθέριων ελαίων μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς καταστάσεις όταν συνδυάζονται με φάρμακα. Μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των συμβατικών φαρμάκων ή μπορεί να επιδεινώσουν τις συνθήκες υγείας στο άτομο.

Ένα άτομο με υψηλή αρτηριακή πίεση, για παράδειγμα, πρέπει να αποφεύγει διεγερτικά, όπως το δεντρολίβανο.

Ορισμένες ενώσεις, όπως το μάραθο, το γλυκάνισο και το φασκόμηλο δρουν όμοια με τα οιστρογόνα, οπότε ένα άτομο εξαρτώμενο από οιστρογόνα πρέπει να τα αποφεύγει.

Συνιστάται μέγιστη συγκέντρωση 5%.

Το ριγανέλαιο είναι εκπληκτικό αιθέριο έλαιο αλλά καυστικό αν χρησιμοποιηθεί χωρίς αραίωση.

Μερικά έλαια παράγουν τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα, ειδικά εάν λαμβάνονται εσωτερικά.

Η κατάποση αιθέριων ελαίων μπορεί να είναι επικίνδυνη και θανατηφόρα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Άτομα με οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά όταν χρησιμοποιούν αρωματοθεραπεία:

 • Αλλεργία ή αλλεργίες
 • Πυρετός
 • Βρογχικο Ασθμα
 • Δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα ή ψωρίαση

Τα άτομα με τις ακόλουθες καταστάσεις πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικά:

 • Επιληψία
 • Υπέρταση

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να έχει παρενέργειες, αλλά αυτές είναι συνήθως ήπιες και δεν διαρκούν πολύ.

Ενδεχόμενες ενοχλήσεις:

 • Ναυτία
 • Πονοκέφαλοι

Μερικές αλλεργικές αντιδράσεις

Η χρήση αρωματοθεραπείας από έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες δεν έχει αποδειχθεί ασφαλής από την έρευνα, επομένως δεν συνιστάται. Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η αρωματοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να αποφεύγουν το αιθέριο έλαιο μέντας, καθώς μπορεί να μεταφερθεί στο μητρικό γάλα.

Τα αιθέρια έλαια που προέρχονται από εσπεριδοειδή μπορεί να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο υπεριώδες φως, αυξάνοντας τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος.

Ορισμένα έλαια μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των συμβατικών φαρμάκων, επομένως τα άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα οποιουδήποτε τύπου πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν έναν εξειδικευμένο φαρμακοποιό ή γιατρό.

Τέλος, κατά την αποθήκευση αιθέριων ελαίων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το φως, η θερμότητα και το οξυγόνο μπορούν να επηρεάσουν την ακεραιότητα του λαδιού. Τα προϊόντα πρέπει να προέρχονται από μια σεβαστή και αξιόπιστη πηγή, για να είστε σίγουροι για την ποιότητα.

Η τήρηση των οδηγιών μειώνει προσεκτικά τον κίνδυνο στην υγεία του χρήστη.

Σε μέρη της Δυτικής Ευρώπης, η αρωματοθεραπεία ενσωματώνεται στην κύρια ιατρική ως αντισηπτική, αντιική, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή θεραπεία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αυτό ισχύει λιγότερο. Στη Γαλλία, ορισμένα αιθέρια έλαια είναι  συνταγογραφούμενα φάρμακα και μπορούν να χορηγηθούν αναλόγως.

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων παθήσεων, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά, υπό την επίβλεψη ειδικευμένου ιατρού.

Έχετε ερωτήσεις;Ρωτήστε μας!


Μερικά άρθρα που μπορείτε να απολαύσετε με την ανάγνωση:

Πως να διαλέξω τα σωστά έλαια βάσης;

Πως διαλέγουμε και χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια;

Αιθέρια έλαια και βακτηρίδια


Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.