Υγεια

Αλόη Βέρα και απώλεια βάρους: Οφέλη και παρενέργειες

Η αλόη βέρα είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά, όχι μόνο επειδή έχει πολλές καλλυντικές χρήσεις, αλλά και επειδή ο πλούτος των θρεπτικών του ουσιών, το καθιστά πολύ ωφέλιμο για την υγεία σας.

Είναι ένα πολυετές αυτόφυτο γένος, που αναπτύσσεται σε θερμές τροπικές ή ημιτροπικές περιοχές της Γης.

Ετυμολογικά η λέξη “Αλόη” είναι εβραϊκής καταγωγής, προερχόμενη από την λέξη “alloeh”, δηλαδή μια πικρή και γυαλιστερή ουσία.

Αν και χρησιμοποιείται συνήθως τοπικά για να θεραπεύει εγκαύματα και να προάγει την υγεία του δέρματος, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων άλλων καταστάσεων (1). Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ακόμη και ένα βασικό συστατικό στους χυμούς, στα συμπληρώματα αλλά και στα ποτά διαίτης με στόχο την απώλεια βάρους.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε τόσο στα οφέλη αλλά και στις παρενέργειες της αλόης βέρα για την απώλεια βάρους, καθώς και πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Πιθανά οφέλη

θα αναφερθώ σε δύο τρόπους με τους οποίους η αλόη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η αλόη βέρα μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας, αυξάνοντας τον αριθμό θερμίδων που καίτε όλη την ημέρα για να προωθήσετε την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη 90 ημερών, η χορήγηση ξηρής πηκτής αλόης βέρα σε αρουραίους σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μείωσε τη συσσώρευση σωματικού λίπους αυξάνοντας τον αριθμό θερμίδων που καίει (2).

Άλλες έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι η αλόη βέρα μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης στο σώμα, αποτρέποντας τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Ακόμα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί εάν η αλόη βέρα μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη για την υγεία στους ανθρώπους.

Μπορεί να υποστηρίζει τον έλεγχο σακχάρου αίματος

Η αλόη βέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απώλειας βάρους. Σε μια μελέτη, η κατανάλωση καψουλών που περιέχουν 300-500 mg αλόης βέρα δύο φορές ημερησίως, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε 72 άτομα με prediabetes (3).

Μια άλλη μελέτη σε 136 άτομα διαπίστωσε ότι η λήψη αλόης βέρα για 8 εβδομάδες μείωσε το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος, καθώς επίσης βελτίωσε την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη, μια ορμόνη που εμπλέκεται στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα (4).

Περιέχει μια ουσία γνωστή ως γλυκομανάνη, η οποία βοηθά στη μετατροπή της ζάχαρης σε ενέργεια για να αποφευχθεί η συσσώρευσή της στο αίμα.

Η αλόη βέρα μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της απώλειας βάρους, ενισχύοντας το μεταβολισμό σας και στηρίζοντας τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Παρενέργειες 

Η πρόσληψη αλόης βέρα έχει συσχετιστεί με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ορισμένες από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια και κράμπες στο στομάχι (5). Ενώ η αλόη βέρα μπορεί να λειτουργήσει ως καθαρτικό για να βοηθήσει στην προώθηση της κανονικότητας, η υπερβολική χρήση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως η αφυδάτωση και οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ τα καθαρτικά αποτελέσματά του μπορεί να μειώσουν την κατακράτηση νερού, η απώλεια νερού που προκύπτει είναι προσωρινή και δεν αποτελεί στρατηγική απώλειας βάρους.

Σε προβλήματα υγείας και λήψης φαρμάκων είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας σας πριν το χρησιμοποιήσετε.

Το προϊόν θα πρέπει να είναι εγκεκριμένο και απαλλαγμένο από την τοξική ουσία, αλοΐνη, που έχει ερευνηθεί πως προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου σε αρουραίους.

Τέλος, τα προϊόντα που περιέχουν αλόη βέρα latex, μια ουσία που βρίσκεται στα φύλλα του φυτού aloe vera, έχουν απαγορευτεί από την Food and Drug Administration (FDA) λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια (6).

Η πρόσληψη αλόης μπορεί να προκαλέσει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορεί να μειώσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων. Τα μη επεξεργασμένα μπορεί επίσης να περιέχουν αλοΐνη, η οποία είναι καρκινογόνος ένωση.

Τα στρώματα από τα οποία αποτελείται ένα φύλλο αλόης είναι τα εξής

Τα φύλλα αλόης βέρα αποτελούνται από τρία κύρια μέρη τα

 • Το δέρμα – φλοιός
 • Τον υποφλοιώδης χιτώνας : Ένα στρώμα με αλοΐνη ενδιάμεσα στο φλοιό και στο ζελέ
 • Το ζελέ

Το ζελέ είναι ασφαλές για κατανάλωση, κόβοντας το φύλλο στο μισό και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή ένα μαχαίρι για να τραβήξει έξω το ζελέ.

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε καλά τη γέλη για να αφαιρέσετε τυχόν ακαθαρσίες και υπολείμματα λατέξ, τα οποία μπορούν να δώσουν στην πηκτή πικρή γεύση.

Δοκιμάστε να προσθέσετε το ζελέ σε λεμόνια, κρέμες, σάλτσες και σούπες για να ενισχύσετε τα οφέλη για την υγεία των αγαπημένων σας συνταγών.

Μπορείτε επίσης να φάτε το φλοιό του φύλλου αλόης προσθέτοντάς το σε σαλάτες.

Το ζελέ και τα φύλλα του φυτού aloe vera μπορούν να καταναλωθούν σε μια ποικιλία από συνταγές, συμπεριλαμβανομένων των smoothies, σούπες και σαλάτες. Πάντα φροντίστε να αφαιρέσετε το στρώμα του υποφλοιωδή χειτώνα.

Ανακεφαλαίωση

Η αλόη βέρα βρίσκεται συνήθως στα προϊόντα απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωμάτων βοτάνων, χυμών και ποτών διατροφής.

Μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της απώλειας βάρους, ενισχύοντας το μεταβολισμό σας και βελτιώνοντας τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Εντούτοις, μπορεί επίσης να σχετίζεται με αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες και πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τα προϊόντα της αλόης βέρα, φροντίστε να τα αγοράσετε από έναν αξιόπιστο προμηθευτή.

Πώς να φτιάξετε τον χυμό με αλόη βέρα

Για να φτιάξετε αυτόν τον υγιεινό χυμό, πρέπει να εξάγετε το ζελέ που περιέχεται μέσα στα φύλλα του φυτού. Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το φυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο ετών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ειδικές ιδιότητές του δεν αναπτύσσονται πλήρως πριν τα δύο χρόνια. Έτσι, τα οφέλη της δεν είναι τόσο αποτελεσματικά πριν από αυτό το διάστημα.


Συστατικά

 • 1 φύλλο αλόης βέρα
 • 1/2 φλιτζάνι νερό (100 ml)
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (25 γραμμ.) (προαιρετικά)

Παρασκευή

 • Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή ενός κουταλιού βγάλτε το ζελέ από μέσα.
 • Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν άχρηστα κομμάτια αποβλήτων.
 • Βάλτε το στο μπλέντερ και αναμείξτε το με μισό φλιτζάνι νερό μέχρι να ανακατευτεί καλά.
 • Αν θέλετε, προσθέστε λίγο μέλι για να το γλυκάνετε.
 • Πιείτε από μισό φλιτζάνι έως ένα φλιτζάνι όλη την ημέρα. Μπορείτε να το προσθέσετε και σε smoothies και λεμονάδες.
 • Μη πίνετε πολύ για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την βελτίωση της υγεία σας κάντε κλικ εδώ

 


Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.