Έλαια

Αιθέριο έλαιο tea tree και οι χρήσεις του

natural health tea tree χρήσεις σώμα πνεύμα νου απολυμαντικό εντομοαπωθητικό έντομα αποσμητικό φυσικό φυτικό αντισηπτικό ακμή μύκητες νύχια διάλυμα καθαριστικό γενική πιτυρίδα φρούτα λαχανικά συμβουλές καρύδα

Τι είναι το αιθέριο έλαιο tea tree και πώς λειτουργεί;

Το αιθέριο έλαιο tea tree προέρχεται από τα φύλλα του Melaleuca alternifolia, ενός μικρού δέντρου που προέρχεται από το Queensland και τη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.

Παρόλο που το Melaleuca alternifolia είναι γνωστό ως δέντρο τσαγιού, δεν πρέπει να συγχέεται με το φυτό που παράγει φύλλα που χρησιμοποιούνται για το μαύρο και το πράσινο τσάι.

Σήμερα, το αιθέριο έλαιο tea tree είναι ευρέως διαθέσιμο ως 100% αδιάλυτο ή “καθαρό” έλαιο. Υπάρχουν επίσης διαλυμένες μορφές, που κυμαίνονται από 5-50% σε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για το δέρμα.

Το αιθέριο έλαιο tea tree περιέχει μια σειρά ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Terpinen-4-ol, που έχουν αποδειχθεί ότι σκοτώνουν ορισμένα βακτήρια, ιούς και μύκητες (1)

Το Terpinen-4-ol φαίνεται επίσης να αυξάνει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων σας, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των μικροβίων και άλλων ξένων εισβολέων.

Μερικές  χρήσεις

Απολυμαντικό για τα χέρια 

Το αιθέριο έλαιο tea tree κάνει ένα ιδανικό φυσικό απολυμαντικό χεριών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σκοτώνει αρκετά κοινά βακτήρια και ιούς που ευθύνονται για την πρόκληση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των Ε. Coli, S. pneumoniae και Η. Influenzae.

Εδώ είναι μια απλή συνταγή για να κάνετε το δικό σας ενυδατικό, απολυμαντικό χεριών χρησιμοποιώντας αιθέριο έλαιο  tea tree.

Χρησιμοποιώντας το tea tree ως φυσικό απολυμαντικό χεριών μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει μια σειρά από μικρόβια που ευθύνονται για κρυολογήματα, γρίπη και άλλες ασθένειες.

Απωθητικό εντόμων

Το έλαιο tea tree μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ενοχλητικών εντόμων.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 24 ώρες μετά την χρήση με το αιθέριο έλαιο Tea tree, οι αγελάδες είχαν 61% λιγότερες μύγες από τις αγελάδες που δεν είχαν υποστεί αγωγή με τεϊόδεντρο (2).

Επιπλέον, μια μελέτη αποκάλυψε ότι το tea tree είχε μεγαλύτερη ικανότητα να αποκρούει τα κουνούπια από το πιο κοινό συστατικό σε εμπορικά εντομοαπωθητικά (3).

Δοκιμάστε αυτό την εύκολη συνταγή για εντομοαπωθητικό, χρησιμοποιώντας tea tree και άλλα φυσικά συστατικά.

Το αιθέριο έλαιο tea tree έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει ή απωθεί τα έντομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αποτελεσματικό ή πιο αποτελεσματικό από του εμπορίου.

Φυσικό αποσμητικό

Τα αντιβακτηριακά αποτελέσματα του αιθέριου ελαίου tea tree μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της οσμής της μασχάλης κατά την εφίδρωση.

Ο ιδρώτας δεν μυρίζει. Οι εκκρίσεις απο τους ιδρωτοποιούς αδένες συνδυάζονται με τα βακτήρια του δέρματος και έτσι παράγεται αυτή η οσμή.

Οι ιδιότητες του tea tree να καταπολεμούν τα βακτήρια και το κάνουν μια ιδανική φυσική λύση για να φτιάξετε ενα diy φυσικό αποσμητικό.

Οι φυσικές ενώσεις που περιέχει το αιθέριο έλαιο tea tree μπορούν και να καταπολεμίσουν τα βακτήρια και να παρασκευάσετε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό αποσμητικό.

Αντισηπτικό

Οι τραυματισμοί ανοίγουν την πόρτα στα μικρόβια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη. Το tea tree μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και την απολύμανση εως και τη θανάτωση του S. aureus και άλλων βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση σε ανοικτές πληγές (4).

Για να απολυμάνετε ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Καθαρίστε προσεκτικά το κόψιμο
  • Αναμίξτε μια σταγόνα tea tree με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας
  • Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα του μείγματος στον τραυματισμένο σημείο και καλύψτε με έναν επίδεσμο
  • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μία ή δύο φορές την ημέρα

Η εφαρμογή ενός μείγματος αιθέριου ελαίου tea tree και ελαίου καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μολύνσεων

Καταπολέμιση της ακμής

Το αιθέριο έλαιο tea tree μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια της ακμής.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει οτι βοηθά στην μέιωσής της και ότι είναι εως έξι φορές ποιο αποτελεσματικό απο τα συμβατικά φάρμακα. (5, 6)

Μία συνταγή είναι:

Ένα μέρος αιθέριου ελαίου tea tree σε οχτώ μέρη νερού και εφαρμόστε στις πληγείσες περιοχές με μια υφασμάτινη γάζα φαρμακείου μια με δυο φορές την ημέρα.

Ξεφορτωθείτε τους μύκητες των νυχιών

Οι μυκητιάσεις των νυχιών είναι αρκετά συχνές και ίσως το έχετε πάθει και εσείς.  Παρόλο που δεν είναι επικίνδυνες  είναι όμως ενοχλητικό να έχουμε άρρωστα νύχια.  Απο προσωπική εμπειρία αναφέρω ότι οι κρέμες του εμπορίου δεν κάνουν τίποτα. Απλά κάνει τον κύκλο του και περνάει μετά απο κάποιους μήνες.

Αν όμως θέλετε μια πιο γρήγορη λύση τότε το αιθέριο έλαιο tea tree είναι η λύση σας. Μετά απο έρευνες, έχει αποδειχθεί οτι βοηθά στην απαλλαγή του μύκητα των νυχιών όταν το χρησιμοποιούμε μόνο του ή σε συνδιασμό με άλλες φυσικές θεραπείες. (7,8)

Συνταγή : βάζετε ίδια ποσότητα αιθέριου ελαίου tea tree με λάδι καρύδας και εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή.

Μην ξεχάσετε το πλύσιμο των χεριών σας μετα την εφαρμογή!

Στοματικό διάλυμα

Έχουν γίνει ανάλογες έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του αιθέριου έλαιου tea tree ενάντια στην τεριδόνα καθώς και στην κακή αναπνοή. (9)

Μια άλλη έρευνα σχετικά με το κατα πόσο είναι αποτελεσματικό ενάντι στα βακτήρια που προκαλούν πλάκα, σε σχέση με την χλωρεξιδίνη που είναι ένα κοινό απολυμαντικό. (10)

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας στοματικό διάλυμα προσθέστε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο tea tree σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό, ανακατέψτε καλά και κάντε μπουκώματα για 30 δευτερόλεπτα.

Όπως με όλα τα στοματικά διαλύματα δεν πρέπει να να το καταπιείτε. Μπορεί να είναι τοξικό σε περίπτωση κατάποσης.

Καθαριστικό γενικής χρήσης

Το tea tree κάνει ένα πολύ καλό καθαριστικό για όλες τις επιφάνειες. Επιπλέον, χωρίς να αφήνει ίχνη χημικών ουσιών που δεν θα ήθελαν τα μέλη της οικογένειάς σας ή τα κατοικίδια ζώα σας.

Εδώ είναι μια εύκολη συνταγή για ένα φυσικό καθαριστικό παντός είδους:

  • 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
  • 3/4 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι μηλόξυδο
  • Ένα μπουκάλι ψεκασμού

Ανακινήστε καλά. Ψεκάστε απευθείας στις επιφάνειες και καθαρίστε με ένα στεγνό πανί.

Βεβαιωθείτε ότι ανακινήσατε το μπουκάλι πριν από κάθε χρήση, για να αναμίξετε το tea tree με τα άλλα συστατικά.

Πιτυρίδα

Μπορεί η πιτυρίδα να μην είναι επικίνδυνη αλλά σίγουρα είναι ενοχλητική.

Σε μια μελέτη 4 εβδομάδων με σαμπουάν που περιέχει tea tree διαπιστώθηκε βελτίωση κατά 40% στην πιτυρίδα. (11)

Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου tea tree σε ένα κουτάλι σαμπουάν όταν πλένετε τα μαλλιά σας.

Για φρούτα και λαχανικά

Τα φρέσκα προϊόντα είναι αναμφισβήτητα νόστιμα και υγιή. Δυστυχώς, είναι επιρρεπής στην ανάπτυξη μούχλας – Botrytis cinerea, ιδιαίτερα σε ζεστά, υγρά κλίματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιμυκητιακές ενώσεις τεφλίνης-4-ολ και 1,8-cineole μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης αυτής της μούχλας στα φρούτα και τα λαχανικά (12).

Πλύντε τα φρούτα και τα λαχανικά καλά. Προσθέστε 5-10 σταγόνες tea tree στο νερό και αφήστε τα για 5 λεπτά. Ξεπλένετε και είναι έτοιμα.

Μερικές συμβουλές για το tea tree

Γενικά το tea tree είναι ασφαλές.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν τη χρήση της.

Το αιθέριο έλαιο tea tree μπορεί να είναι τοξικό σε περίπτωση κατάποσης.

Επομένως, το τεϊόδεντρο πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Πριν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά το αιθέριο έλαιο tea tree, δοκιμάστε μια ή δύο σταγόνες σε μια μικρή περιοχή του δέρματός σας και περιμένετε 24 ώρες για να δείτε αν εμφανίζεται κάποια αντίδραση.

Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα ενδέχεται να παρουσιάσουν ερεθισμό όταν χρησιμοποιούν αδιάλυτο αιθέριο έλαιο tea tree. Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, είναι καλύτερο να το αναμιγνύετε με ίσες ή μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου, ελαίου καρύδας ή αμυγδαλέλαιου.

Επιπλέον, η χρήση tea tree σε κατοικίδια ζώα μπορεί να μην είναι ασφαλής. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 400 σκύλοι και γάτες ανέπτυξαν τρόμο και άλλα προβλήματα του νευρικού συστήματος, αφού έλαβαν μεταξύ 0.1-85 mL έλαιο τσαγιού στο δέρμα ή από το στόμα (13).


Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.